AI ontdekt behandeling tegen osteoporose in malariamiddel
Bron: IPS - Afbeelding van Dr. Manuel González Reyes via Pixabay

Wetenschappers hebben aan de hand van kunstmatige intelligentie ontdekt dat een gekend medicijn tegen malaria ook werkt om osteoporose te behandelen. Tests bij muizen bevestigen de werking.

Kunstmatige intelligentie (AI) is overal en soms leidt het gebruik ervan tot maatschappelijke controverse. Vriend en vijand zijn het er meestal wel over eens dat AI nuttige toepassingen heeft in onder meer de geneeskunde. Zo zijn er bijvoorbeeld al wetenschappers die met AI ziekten sneller hebben kunnen voorspellen of behandelen. Ook wordt er volop getest of bestaande medicatie met AI kan gescreend worden op nieuwe toepassingen.

En dat is wat er nu ook gebeurd is: een Chinees onderzoeksteam heeft een deep learning-algoritme gebruikt en ontdekt dat dihydroartemisinine (DHA), een belangrijk bestanddeel in malariabehandelingen, ook effectief blijkt in de  behandeling van osteoporose.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de academische publicatie van de American Chemical Society, ACS Central Science.

Deep learning

Dihydroartemisinine of DHA heeft als middel tegen malaria al miljoenen levens gered. Het middel is een afgeleide van een traditioneel Chinees medicijn en werd begin jaren 1970 ontdekt door Youyou Tu. In 2015 kreeg zij, als eerste Chinese vrouw, de Nobelprijs Geneeskunde voor haar ontdekking.

Via deep learning en tests bij muizen hebben de onderzoekers meer recent dus aangetoond dat DHA botverlies door osteoporose ook effectief kan afremmen. Het toedienen van DHA-extract aan muizen met geïnduceerde osteoporose verminderde het botverlies in hun dijbenen aanzienlijk en de botstructuur bleef ook bijna volledig intact. Volgens de onderzoekers wil dit zeggen dat DHA, een veelbelovend therapeutisch middel is tegen osteoporose.

Osteoporose of botverlies is een ziekte die veel ouderen treft. De huidige behandelingen tegen osteoporose richten zich voornamelijk op het vertragen van de cellen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van bot.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten