Belangrijke bijdrage aan CO2-reductie: een tweede leven voor afgedankte schoenen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto “FastFeetGrinded’

We dragen allemaal schoenen. En elk jaar komen er nog eens 24 miljard schoenen bij. Van onze gebruikte schoenen belandt 95% op stortplaatsen of in de verbrandingsoven, uiteraard met een grote negatieve impact op het milieu. In het Friese Heerhugowaard staat ’s werelds eerste schoenrecyclinginstallatie die alle soorten schoeisel verpulvert en scheidt. En op deze manier een bijdrage levert aan de CO2-reductie. Met de door ‘FastFeetGrinded’ ontwikkelde schoenrecyclinginstallatie wil het bedrijf de internationale schoenenindustrie omvormen tot een circulaire industrie. Het vermindert afval, de CO2-uitstoot en de productie van nieuwe grondstoffen. Als waardering voor deze missie kreeg de onderneming onlangs hoog bezoek: koningin Máxima.

‘FastFeetGrinded’ heeft een technologie ontwikkeld voor het recyclen van sportschoenen en werkt samen met een aantal grote schoenenmerken en webwinkels. Het idee ontstond in 2016 en werd bedacht door Danny Pormes en Erna Pormes-Redecker, inmiddels al 20 jaar de ondernemers achter FastFeet BV en eigenaren van Runnersworld Hoorn. Als leverancier van het Ministerie van Defensie werd van hen verwacht dat ze recycling in hun bedrijfsproces incorporeerden. Op dat moment was er echter niemand beschikbaar om hiermee te helpen. Daarom besloten ze om dit unieke proces zelf te ontwikkelen en te implementeren. Zo werd in 2017 ‘FastFeetGrinded’ opgericht.

Ambitie

Danny Pormes en Erna Pormes-Redecker ontwierpen een machine die sportschoenen verpulvert. Het verkregen materiaal wordt gescheiden waardoor grondstoffen worden verkregen voor diverse toepassingen, bijvoorbeeld voor de productie van nieuwe sportschoenen, garens of ondergronden voor buitensportvelden. ‘FastFeetGrinded’ heeft als ambitie de internationale schoenenindustrie om te vormen tot een circulair werkende industrie. Zowel voor de techniek als de financiering wordt samengewerkt met de Heilig Group uit Noord-Holland. Deze internationale bedrijvengroep biedt technische oplossingen aan industriële markten, waaronder recycling.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten