Het Oranjefonds reikt elk jaar ‘Appeltjes van Oranje’ uit aan drie sociale projecten in Nederland en de Cariben. Verenigingen of stichtingen die zich inzetten voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat, komen in aanmerking voor de bijzondere onderscheiding. De prijs voor elk van de drie winnaars bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen en gemaakt door Prinses Beatrix plus een geldbedrag van 25.000 euro. Dat geld kan vrij worden besteed binnen de doelstelling van het winnende initiatief. Koningin Máxima reikt ieder jaar de drie ‘Appeltjes’ uit.
Daarbij staat ieder jaar een ander thema in de spotlights. ‘Bruggenbouwers in de buurt’ was het thema voor dit jaar. “Verbondenheid tussen mensen is cruciaal voor het realiseren van een betrokken samenleving, waarin buurtbewoners omkijken naar elkaar en naar hun buurt”, stelt het Oranjefonds. “Sociale relaties in buurten zijn een vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. Ze vormen een belangrijke basis voor de aanpak en preventie van problemen als eenzaamheid, armoede en tegenstellingen tussen mensen.”
Het fonds is blij dat er veel initiatieven zijn waar buurtbewoners zich inzetten om mensen bij elkaar te brengen en verschillen weten te overbruggen. “Door bruggen te bouwen versterk je sociale relaties in een buurt, ontstaat er meer onderling begrip en voelen mensen zich meer thuis in hun buurt.”
De winnaars
De winnaars van de ‘Appeltjes van Oranje’ 2023 zijn ‘Vadercentrum Adam’, ‘Stichting Ik wil’ en
Ontmoetingswerkplaats ‘de JoJo’.
Bij het ‘Vadercentrum’ in Den Haag staat integratie, participatie, emancipatie en bevorderen van een betere samenleving in de stad voorop. Ooit begon het centrum als een plek voor mannen om zich te ontwikkelen. Inmiddels is het een plaats waar iedereen dagelijks welkom is voor activiteiten, een lekker bakkie koffie of gewoon een praatje. Voor sommigen voelt het ‘Vadercentrum’ als een tweede huiskamer.
De ‘Stichting Ik Wil’ in Eindhoven is een plek voor en door bewoners, waar iedereen welkom is en de kans krijgt om de eigen talenten en interesses te ontwikkelen. De stichting opereert vanuit de leefwereld van mensen die sociale uitsluiting ervaren en te maken hebben met kansenongelijkheid. Buurtbewoners met een migratieachtergrond komen langs voor koffie, een praatje of om samen te eten, maar ook zijn er lessen zoals naailes, Engelse les en tekenen en schilderen. Tijdens het wekelijkse inloopspreekuur staan vrijwilligers klaar voor administratieve ondersteuning. In totaal helpen tachtig vrijwilligers en zeven betaalde krachten. Zij stimuleren, enthousiasmeren en activeren mensen vanuit hun talent.
Bij Ontmoetingswerkplaats ‘de JoJo’ runnen veertig vrijwilligers de plek in Sassenheim waar mensen kunnen samenwerken, van elkaar kunnen leren en samen deel uitmaken van een sterke gemeenschap. Bij ‘de JoJo’ kan iedereen zichzelf zijn. “In onze maatschappij staan de meest waardevolle mensen soms zomaar langs de zijlijn, zelfs in onze eigen straat ontdekten we al zoveel onbenut talent”, vertellen de vrijwilligers. In ‘de JoJo’ komen deze mensen tot bloei. Binnen de werkplaats zijn onder meer een Repair Café, Weggeefwinkel, koffiecorner en naaiatelier ondergebracht. Ook kunnen bezoekers samen koken en eten. Daarnaast zijn er allerlei creatieve activiteiten. Door de ongedwongen sfeer en de mix van activiteiten in dezelfde ruimte, raken uiteenlopende mensen makkelijk met elkaar in gesprek.
Sociale kant van de samenleving versterken
Het doel van het Oranjefonds is het bevorderen van betrokkenheid in de samenleving. Het verstrekt stichtingen en verenigingen financiële middelen om de sociale kant van de samenleving te versterken. Daardoor wordt het mogelijk gemaakt dat mensen elkaar ontmoeten of een nieuwe plek vinden in de maatschappij. Het fonds werd opgericht in 2002 en was het nationaal huwelijksgeschenk aan prins Willem-Alexander en prinses Máxima.