Europees steunplan voor windenergie is “gamechanger”
Bron: IPS - Afbeelding van Pawel Kostrzewa via Pixabay

Europa lanceert een steunplan voor windenergie, met onder meer snellere vergunningen en bescherming tegen buitenlandse concurrentie. De sector, die het de laatste jaren moeilijk heeft, juicht het plan toe.

Europa wil tegen 2030 minstens 42,5 procent van de stroom uit hernieuwbare energiebronnen, en daarvoor is een snelle opmars van windenergie van levensbelang. Maar de sector heeft het moeilijk: grondstoffen zijn veel duurder geworden en vergunningsprocedures verlopen bijzonder moeizaam. En dan is er nog de toenemende concurrentie van buitenlandse spelers, om China niet te noemen. 

Steunplan

Reden genoeg voor commissievoorzitter Ursula von der Leyen om in haar State of the Union-toespraak vorige maand een steunplan te beloven, en dat is er nu. Het plan bestaat uit met vijftien ingrepen, waaronder middelen uit het Europese innovatiefonds. De Europese Investeringsbank speelt een sleutelrol en zal zich garant stellen bij grote projecten. 

Cruciaal is ook een ontwerp van veilingen voor nieuwe energieprojecten. De commissie stelt een aantal criteria voor waarbij niet enkel de stroomprijs van belang is, maar ook cybersecurity, milieuvereisten en gegarandeerde stroomvoorziening. Daarnaast zal er streng worden toegezien op concurrentievervalsing door “bedrijven van buiten de EU”.

De lidstaten van hun kant moeten werk maken van meer soepele vergunningsprocedures. Een windenergieproject moet er op drie jaar kunnen komen, vindt de EU, en niet op tien jaar of meer zoals nu het geval is.

Gamechanger

De sector juicht het plan toe en spreekt van een “gamechanger” voor de Europese windenergie-industrie. “De nieuwe ingrepen op het gebied van financiering, veilingen en vergunningen zullen de ontwikkeling van windmolenparken versnellen”, zegt Giles Dickson, ceo van industriekoepel WindEurope. “En, cruciaal: ze zullen ook de Europese toeleveringsketen voor windenergie helpen de nodige apparatuur daarvoor te leveren.” 

Het steunplan is van levensbelang om de Europese doelstellingen rond klimaat en schone energie te halen, zegt Dickson, maar de impact reikt ook verder. “Dit is ook goed voor de werkgelegenheid en de economische groei – en voor de energiezekerheid van Europa.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten