Brabanders laten vaker de auto staan na komst snelfietsroutes
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto provincie Noord-Brabant

Uit onderzoek langs drie verschillende snelfietsroutes is gebleken dat bijna 1 op de 5 gebruikers van snelfietsroutes in Noord-Brabant voorheen dezelfde route reed, maar dan met de auto of het openbaar vervoer. De uitkomst overtreft de verwachtingen van de provincie en ligt ook hoger dan het landelijk gemiddelde.

Samen met gemeenten legt de provincie een netwerk aan van snelfietsroutes. Dat zijn doorgaande fietsroutes met zo min mogelijk obstakels die je gemakkelijk en snel van A naar B brengen. Op de snelfietsroutes die al gebruikt worden, is nu onderzoek gedaan. Wat blijkt? Gemiddeld zegt 35% van de deelnemers nu meer te fietsen dan voorheen. En 19% van de fietsers gebruikte voorheen de auto of het OV voor nagenoeg dezelfde route.

“Dat is een geweldig resultaat”, zegt de provinciebestuurder met de portefeuille ‘mobiliteit’,  Stijn Smeulders: “Om Brabant in beweging te houden, is het belangrijk dat we zoveel mogelijk mensen verleiden om de fiets te pakken. Dat is gezonder én het helpt om het aantal files te beperken. Dit onderzoek bewijst wel dat de snelfietsroutes een goed instrument zijn om dat voor elkaar te krijgen.”

Boven landelijk gemiddelde

Het onderzoek is uitgevoerd op de snelfietsroutes tussen Tilburg en Rijen, tussen Tilburg en Waalwijk en tussen Cuijk en Nijmegen. Die laatste route loopt van Cuijk over een nieuwe fietsbrug over de Maas naar de Campus Heyendaal in Nijmegen. De route is veel directer geworden en dus is het aantrekkelijk de fiets te nemen. Het aantal ‘overstappers’ ligt hier dan ook het hoogst: 29% van de deelnemers aan het onderzoek is ‘overstapper’. Van hen nam tweederde voorheen de auto. Daarmee ligt het aantal ‘overstappers’ fors boven het landelijk gemiddelde.

Voor dit onderzoek zijn de drie snelfietsroutes op twee momenten bezocht. Er is gemeten vóór de aanleg van de routes (0-meting) en een jaar nadat de routes in gebruik werden genomen (1-meting). Meer dan zeshonderd fietsers vulden een vragenlijst in. Sinds 2021 is er een landelijk protocol voor het onderzoek op snelfietsroutes. Dat maakt het mogelijk cijfers uit het hele land te vergelijken.

Grote rol bedrijfsleven

Op dit moment zijn er zeven snelfietsroutes in Noord-Brabant in gebruik. Aan zeven andere routes wordt op dit moment ‘in het veld’ gewerkt. Daarnaast is er nog een aantal routes in voorbereiding of in onderzoek. Daarbij worden de haalbaarheid en de kosten in kaart gebracht.

Werkgevers spelen een belangrijke rol bij de mobiliteitstransitie in Brabant. Een flink aantal bedrijven stimuleert medewerkers al om vaker met de fiets naar het werk te komen. Ze worden daarbij geholpen door ‘Ons Brabant Fietst’ en het Brabant Mobiliteits Netwerk. Bedrijven als de Efteling in Kaatsheuvel, CurTec in Rijen en Wärtsilä in Drunen zijn volop aan de slag met stimulering van fietsgebruik. Zij hebben het voordeel dat ze aan een snelfietsroute liggen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten