‘Week van respect’ met als missie de maatschappij mooier maken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Respect Foundation

Vandaag, 6 november, begint de ‘Week van Respect’, die al sinds 2006 wordt georganiseerd door de Respect Foundation. Het is een jaarlijks terugkerende nationale bewustwordingscampagne. De Respect Foundation heeft als missie de maatschappij mooier te maken door met jongeren te werken aan respect voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen. In totaal bereikte de Foundation al meer dan 3.3 miljoen jongeren. Demissionair minister-president Mark Rutte opent in Den Haag samen met kinderen en docenten de Week van Respect, die tot en met 12 november duurt.

De Respect Foundation gelooft dat alle jongeren een moreel kompas in zich hebben dat ‘wij samen’ kunnen activeren en begeleiden. Met ‘wij samen’ bedoelt de Foundation professionele opvoeders, samenwerkingspartners, financiers en jongeren zelf. Er wordt samengewerkt met meer dan 40 gemeenten, duizenden gastsprekers, 14 nationale sportbonden en duizenden scholen/klassen in heel Nederland. De Foundation zet zich met gastlessen, activiteiten, clinics en een onlinecampagne in voor een samenleving op basis van respect, inclusie en verbinding. In al deze activiteiten staat eenieders persoonlijke verhaal en je zelf openstellen voor de ander centraal.

Jongeren zijn de toekomst

De campagne is geïnitieerd als reactie op toenemende intolerantie en spanningen in de maatschappij en om te voorkomen dat mensen steeds verder van elkaar verwijderd raken. De Foundation richt zich hierbij op jongeren, want “zij zijn immers de toekomst”. Samen met hen werken we aan een respectvolle samenleving. “Eén samenleving waarin medemenselijkheid, inclusiviteit, solidariteit en verbondenheid centrale uitgangspunten zijn.”

Het doel van de ‘Week van Respect’ is jongeren inspireren en activeren om bij te dragen aan een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Op korte termijn kan dat leiden tot een veilige sfeer in de klas, buurt of op de sportclub. Op langere termijn draagt deze aanpak bij aan een respectvolle samenleving met betrokken burgers die openstaan voor- en elkaar respecteren zoals ze zijn, aldus de Foundation.

Inspireren

In de ‘Week van Respect’ organiseert en initieert Respect Foundation activiteiten waarmee zij gemeenten, gastsprekers, scholen, sportclubs en jongerenwerkers equiperen om jongeren te inspireren. Bijvoorbeeld door middel van de wetenschappelijk effectief bewezen methode van het vertellen van honderden persoonlijke verhalen om het gesprek open te breken en de dialoog aan te gaan.

Omdat één week niet genoeg is en om de RespectImpact nog verder te laten reiken, ontwikkelt de Foundation het hele jaar door educatiemiddelen om jongeren hun morele kompas – wat iedereen in zich draagt – te activeren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten