‘Verborgen bomen’: miljard ton aan biomassa over hoofd gezien
Bron: IPS - Afbeelding van Joe via Pixabay

In Europa zijn ‘verborgen bomen’ goed voor maar liefst een miljard ton aan extra biomassa. Het zijn bomen in steden en landelijke gebieden die eerder niet meegerekend werden in inventarisaties omdat ze niet in een bos groeien.

Wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen hebben aan de hand van satellietbeelden en artificiële intelligentie (AI) enorme aantallen bomen ontdekt die niet meegeteld werden omdat ze buiten bosgebied groeien.

Tot nu bleek het niet mogelijk om goed te kunnen inschatten hoeveel extra bomen er bijvoorbeeld in tuinen staan of op andere plekken buiten bossen, en dat blijken er best veel te zijn. Dat is goed nieuws want bomen halen CO2 uit de atmosfeer, zijn goed voor de biodiversiteit en maken mensen gelukkig.

15 miljoen hectare bomen

Om boomtellingen nauwkeuriger te kunnen uitvoeren ontwikkelden de Deense onderzoekers een algoritme dat het mogelijk maakt om tot op een hoogte van drie meter bomen te herkennen op basis van hun kruinen. Vervolgens gebruikten ze gedetailleerde satellietbeelden van heel Europa om de hoeveelheid boombedekking buiten de traditionele bosgebieden in elk land te berekenen.

Zo zagen ze dat opvallend veel bomen momenteel niet worden meegenomen in nationale bosinventarisaties, omdat die meestal alleen bomen binnen bossen omvatten.

Uit de studie  blijkt dat Europa verrassend veel van zulke ‘verborgen’ bomen herbergt. Het gaat om 15 miljoen hectare bomen die in stedelijke, landelijke en agrarische regio’s groeien. Omgerekend gaat het om een miljard ton biomassa die vanaf nu kan meegerekend worden in statistieken en klimaatmodellen.

Verborgen potentieel

“Er zijn bijvoorbeeld bomen in vakantieoorden en in steden die nu niet meegeteld werden”, zegt onderzoeker Martin Brandt. “Onze studie toont aan dat er een verborgen potentieel is voor de opslag van CO2 buiten de bossen”, vervolgt Brandt. 

In België groeit bijna 17 procent van alle bomen buiten een bos. Nederland voert de lijst van de verborgen bomen aan, met bijna 25 procent, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken.

In het Verenigd Koninkrijk is ongeveer 22 procent van de totale boombedekking buiten de traditionele bossen te vinden, terwijl dit in Ierland net geen 20 procent is. In landen met uitgestrekte bossen is het aandeel bomen buiten het bos aanzienlijk kleiner. In Finland bijvoorbeeld, groeit slechts iets minder dan 2 procent van alle bomen buiten de bosgebieden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten