Bezorgde boswachters vragen hulp: wens de natuur beterschap
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Natuurmonumenten

“De natuur zorgt altijd voor ons en heeft nu dringend onze hulp nodig. Ze heeft het zwaar. Ze verdroogt, verarmt en verdwijnt in hoog tempo.” Daarom vragen de boswachters van Natuurmonumenten aan alle mensen in Nederland om de natuur ‘beterschap’ te wensen door het sturen van een ‘beterschapskaart’ (*). Daarmee roepen ze de politiek op om de natuur beter te beschermen. Natuurmonumenten verzamelt de beterschapswensen en gaat deze tijdens de coalitievorming van een nieuw kabinet aanbieden aan de nieuwe politieke leiders om duidelijk te maken dat de natuur dringend behoefte heeft aan actie. Niet voor niets starten de boswachters juist nu met hun actie in aanloop naar de verkiezingen op 22 november.    

Op 17 oktober publiceerden honderden boswachters van Natuurmonumenten een manifest met daarin concrete acties voor natuurherstel, gericht aan het volgende kabinet. Ze ontvingen veel bijval en lieten daarop een oproep filmen waarin ze iedereen aansporen samen met hen in actie te komen.

Klimaatverandering, stikstof, droogte en de vervuiling van ons water bedreigen de natuur, stellen de boswachters. Zij zien met eigen ogen dat de natuur verdroogt, verarmt en verdwijnt. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat twee derde van de Nederlanders zich zorgen maakt over de achteruitgang van de natuur. En maar liefst 86 procent vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. “Dat hebben we gemerkt”, zegt boswachter Natascha Hokke. “Na publicatie van ons manifest ontvingen we ontzettend veel steunbetuigingen en vroegen veel mensen hoe ze ons kunnen helpen. Ook zij maken zich oprecht zorgen over de natuur in Nederland en vinden dat de politiek in actie moet komen. De tijd van beterschap belóven is ook wat hen betreft voorbij. Daarom willen we nu de krachten bundelen, want samen kunnen we de natuur een nog luidere stem geven.”

Tijd voor beterschap

Boswachters werken keihard om de natuur gezond te maken en te houden. Zij zien elke dag dat zij het zwaar heeft en, ondanks hun harde werk, steeds verder verslechtert. Daarom staan zij massaal op en bundelen de krachten met natuurliefhebbers in Nederland. Bart Zwiers, al 25 jaar boswachter: “We staan op een serieus kantelpunt. Om de natuur nog te kunnen helpen moet er nu echt wat veranderen. Dat kunnen we niet alleen. De natuur heeft iedereen nodig. En wij hebben de politiek nodig. Dit is hét moment om onze mooie natuur te beschermen.”
De boswachters komen met vier concrete aanbevelingen om de natuur beter te beschermen in hun recent gepubliceerde manifest: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot, zorg voor schoon water en zet de ingezette gebiedsgerichte aanpak door.

CO2-neutrale kaart


In de bezoekerscentra en natuurgebieden van Natuurmonumenten zijn gedrukte exemplaren van de beterschapskaart beschikbaar. De kaarten zijn CO2-neutraal en met bio-inkt gedrukt op FSC Mix papier. Natuurmonumenten verzamelt de beterschapswensen voor de natuur en biedt deze, tijdens de coalitievorming, aan bij de nieuwe politieke leiders om duidelijk te maken dat de natuur behoefte heeft aan actie.

(*)
Via natuurmonumenten.nl/beterschap kunnen natuurliefhebbers een digitale kaart sturen om de natuur beterschap te wensen en zo de politiek oproepen de natuur beter te beschermen. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten