Supermarkten, cateraars, boeren en tuinders komen samen voor een duurzaam voedselsysteem
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland en het platform ‘Voedsel Verbindt’ zetten zich in partijen uit de voedselketen samen te brengen om zoveel mogelijk inwoners te laten genieten van lokale producten. ‘Méér eten uit eigen regio!’ Daarvoor organiseren ze voor het eerst een ‘Super-Boeren-Event.’

Boeren komen tijdens deze manifestatie meer te weten over de vraag van supermarkten en consumenten. Supermarktondernemers en cateraars ontdekken bij de marktkramen van de producenten welke lokale Noord-Hollandse producten er allemaal zijn. Daarnaast gaan verschillende vertegenwoordigers uit de sector tijdens het evenement met elkaar in gesprek over kansen en uitdagingen om de samenwerking op lokaal niveau te versterken. Wat kunnen we bijvoorbeeld leren van goede voorbeelden? Hoe organiseren we een fijnmazige korte keten infrastructuur? Op welke manier kunnen supermarkten en cateraars bijdragen aan een beter verdienmodel van de boer?

Voedselvisie

Om tot een duurzaam voedselsysteem te komen, kunnen alle partijen in de voedselketen een steentje bijdragen, zeggen ze op het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem. Niet alleen de agrarische sector en de voedselverwerkers zijn aan zet, maar ook bijvoorbeeld de retail en detailhandel, consumenten en afvalverwerkers. Het hele voedselsysteem is complex en het kost tijd om dat te veranderen, stellen de organisatoren.
Het provinciebestuur van Noord-Holland heeft een ‘Voedselvisie 2020-2030’ ontwikkeld. Daarin staat onder meer dat het als ‘regionale verbinder’ kennis en ketenpartijen bijeen wil brengen. De provincie wil projecten en activiteiten ondersteunen die bijdragen aan een betere balans tussen voedselproductie en de zorg voor bodem, water en biodiversiteit. Daarnaast streeft de provincie naar een betere aansluiting van ‘groen’ onderwijs op de arbeidsmarkt en bedenkt initiatieven die zorgen voor meer consumptie van regionale seizoensproducten. Een van die initiatieven is het Super-Boeren-Event’ samen met het uitvoeringsprogramma ‘Voedsel Verbindt’.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten