Kindersterftecijfers zijn in de loop van de geschiedenis aanzienlijk gedaald

Vooruitgang op het gebied van kindersterfte is een recente prestatie. Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis waren de kindersterftecijfers zeer hoog.

Nog maar twee eeuwen geleden stierf ongeveer 1 op de 2 kinderen voor het einde van de puberteit (ongeveer 15 jaar). Onderzoekers deden deze observatie in veel samenlevingen, zoals je kunt zien in de grafiek. Onze voorouders stonden grotendeels machteloos tegenover armoede, hongersnood en ziekte, en deze rampen waren vooral verwoestend voor kinderen.

Sindsdien is de kindersterfte voor het einde van de puberteit over de hele wereld gedaald. Tegen 2020 was het wereldwijde gemiddelde gedaald tot 4,3%.

Deze drastische daling is het resultaat van betere voeding, schoon water, sanitaire voorzieningen, neonatale gezondheidszorg, vaccinaties, medicijnen en vermindering van armoede, conflicten en hongersnood.

De grafiek laat ook zien dat in sommige rijke landen – zoals IJsland, Japan en Noorwegen – het aandeel 0,4% is, tien keer lager dan het wereldwijde gemiddelde.

Deze historische ervaring en de lagere percentages in rijke landen vandaag de dag laten ons zien dat er nog veel meer vooruitgang mogelijk is.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten