Hoe een bekende profvoetballer de maatschappij terug geeft wat hij zelf zo nodig had: hulp en liefde
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto DUCE

De 27-jarige profvoetballer bij Internationale Milaan en razendsnelle leeuw in Oranje, Denzel Dumfries, heeft zijn moeder, zussen en broer financieel geholpen met het opzetten van een eigen bedrijf: Dumfries Unlimited – Care & Education, afgekort ‘DUCE’. Dumfries c.s. biedt kwetsbare kinderen en jongeren met complexe psychologische en sociale problemen specialistische hulp aan. “Wij zijn een multidisciplinair team van professionals en rolmodellen, dat uit kennis en ervaring heeft gemerkt dat er een grote groep kinderen en jongeren is, die moeite heeft met het vinden van de juiste aansluiting in de samenleving’, vermeldt de website van ‘DUCE.’ De omschrijving ‘rolmodellen met kennis en ervaring’ geldt vooral Denzel zelf, zijn moeder Marleen, zussen Demelza en Daniëlle en broertje Donovan. Zij hadden het als Rotterdams gezin niet gemakkelijk. Het gezin Dumfries weet uit eigen ervaring wat ‘jeugdzorg’ inhoudt. Dat was dan ook voor de profvoetballer een belangrijke reden om iets terug te geven aan de maatschappij. Voor Denzel is met ‘DUCE’ een droom uitgekomen nu hij met zijn familie jongeren in Rotterdam en omgeving aan een betere toekomst kan helpen.

‘DUCE’ heeft voor kinderen en jongeren van 10 tot en met 23 jaar programma’s samengesteld met een breed palet aan activiteiten, waardoor jongeren bezig kunnen zijn met wat hen boeit en raakt. “Zo winnen zij aan zelfvertrouwen, kunnen zij andere vaardigheden opdoen en komt er ruimte om te werken aan persoonlijke ontwikkeling, zelfbeeld en persoonlijke kwaliteiten.”, schrijven ze op de website. Er wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden zoals samenwerken, controle over emoties en omgaan met conflicten.

De programma’s richten zich op:

  • stimuleren van talentontwikkeling
  • functioneren als rolmodel
  • opbouwen van een sociaal netwerk
  • aanpakken van persoonlijke, gedrags- of sociale problemen
  • vinden van positieve vormen van vrijetijdsbesteding
  • bevorderen van actieve participatie in de samenleving
  • het vinden van een toekomstperspectief in opleiding en werk.

Liefde en verbinding

Vanaf dichtbij heeft het gezin Dumfries ondervonden hoe belangrijk het is om goede hulp te krijgen vanuit liefde en verbinding. Het broertje van Denzel had vroeger meer hulp en liefde nodig in zijn ontwikkeling. “En die liefde kreeg hij vanuit de jeugdzorg. Dat heeft ons gezin ontzettend goed gedaan”, vertelt Demelza, een van de zussen, aan Nieuwsmedium Rijnmond. “Denzel heeft dat altijd onthouden. Hij wil ook dat andere kinderen de zorg krijgen die ze nodig hebben en verdienen. Hij wil iets teruggeven aan de maatschappij. Faciliteiten bieden aan kwetsbare jongeren die op hun eigen manier vechten. Dat zit heel diep bij hem en ook bij mijn moeder. Zij heeft jaren gewerkt binnen de jeugdzorg en het onderwijs.”

Dromen verwezenlijken

De voormalig Spartaspeler Denzel Dumfries heeft een lange weg afgelegd om te komen waar hij nu staat. Hij is een onomstreden international van het Nederlands Elftal en gewaardeerd speler van de Italiaanse topclub Internazionale. “Dat is ook een gevecht geweest”, weet Demelza. “Denzel zei op vroege leeftijd al dat hij profvoetballer wilde worden. Als gezin geloofden wij daarin, maar van buitenaf werd ook vaak gezegd: ‘doe gewoon normaal!’ Maar Denzel wist wat hij wilde. Dat deed hij met enorm veel energie. Hij bewoog altijd, kon weinig stilzitten. Hij had een heel sterke droom. Denzel wil dat ook andere jongeren hun dromen verwezenlijken. Iedereen verdient een kans, vinden wij als familie. Alle kinderen moeten gehoord en gezien worden. We verdienen allemaal een plek in de maatschappij.”

Voor de inspirerende verhalen en clinics

Volgens Demelza fungeert de voetballer, die bij Internationale volgens verschillende bronnen een jaarinkomen van 3,2 miljoen euro verdient, vooral als ambassadeur en inspirator van ‘DUCE.’  “Voor de inspirerende verhalen en clinics. Hij gebruikt zijn netwerk zodat wij kunnen doen wat we doen. Jongeren helpen. Denzel is een inspirator.”

Marleen, de moeder van Denzel, is de drijvende kracht achter ‘DUCE’. “Mijn moeder komt uit de zorgwereld”, legt Demelza uit. “Door haar connecties binnen dit landschap en haar expertise zijn we met bestaande partners aan de slag gegaan. Het is heel bijzonder hoe alles op z’n plek valt. Dat mensen zich bij ons willen aansluiten en willen helpen. Dat is op een heel natuurlijke manier gegaan.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten