Peiling: Driekwart van Belgen wil sterke klimaatactie
Bron: IPS - Afbeelding van Dimitris Vetsikas via Pixabay

Driekwart van de Belgen wil fossiele brandstoffen afbouwen en pleit voor meer investeringen in wind- en zonne-energie. Ook voor ambitieuze klimaatdoelen is er een grote meerderheid, blijkt uit een enquête in opdracht van 11.11.11 en Knack.

Voor de Barometer Internationale Solidariteit werd vorige maand bij 1505 volwassen Belgen naar hun mening gepolst rond internationale thema’s als klimaat, regularisatie en belastingen.

Daaruit blijkt dat maar liefst 74 procent af wil van fossiele brandstoffen en pleit voor investeringen in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. Amper 9 procent is tegen. Bijna tweederde van de Belgen (64 procent) steunt ook het Europese klimaatdoel van 55 procent minder uitstoot tegen 2030. En een grote meerderheid (67 procent) wil af van de subsidies voor fossiele brandstoffen, die in België nog minstens 13 miljard euro bedragen.

Transparantie over relatie met lobby

Van politici verwacht de Belg meer verantwoordelijkheid én transparantie op vlak van klimaatbeleid. Maar liefst 81 procent wil meer transparantie over de relaties met lobbyisten van vervuilende industrieën, en 76 procent vindt “het de plicht van de betrokken ministers om deel te nemen aan Europese en internationale klimaatonderhandelingen.”

“De strijd tegen klimaatonrecht geniet veel steun. Belgen willen een daadkrachtig beleid, maar verwachten een pak meer verantwoordelijkheid van politici”, zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Wat ze verwachten, is niet meer dan logisch, maar vandaar helaas nog niet het geval: ministers die opdagen voor klimaatconferenties, stoppen met fossiele subsidies en transparantie over contacten met lobbyisten van diezelfde sectoren.” 

Over elektrische auto’s is de Belg minder enthousiast. Vier op de tien respondenten is tegen de vervanging van auto’s met verbrandingsmotor door elektrische voertuigen tegen 2035.

Regularisatie voor mensen zonder papieren 

Op het vlak van asiel en migratie blijft de meerderheid van de Belgen (53 procent voor, 29 procent tegen) de tijdelijke beschermingsmaatregelen voor Oekraïense vluchtelingen steunen. Tegelijk vindt 41 procent dat alle asielzoekers die oorlog of vervolging ontvluchten, ongeacht hun land van herkomst, onder dezelfde voorwaarden moeten worden opgevangen. Maar 34 procent is het daar niet mee eens.

Meer dan de helft is voorstander van een hervorming van het Europese asiel- en migratiebeleid met meer respect voor de mensenrechten: 57 procent is voorstander van veilige en legale migratiekanalen op basis van objectieve, transparante criteria (een daling tegenover de 66 procent in 2021 en 2022) en 71 procent wil de Dublinverordening herzien en asielzoekers eerlijk verdelen tussen de lidstaten. Ook de doorlooptijd van asielaanvragen in de EU zou maximaal zes maanden mogen bedragen, aldus 66 procent van de Belgen.   

Opvallend is dat de steun van de Belgen voor regularisatie blijft toenemen: 58 procent zegt voorstander te zijn van “de regularisatie en de toekenning van een arbeidskaart aan mensen zonder papieren die al minstens vijf jaar in België wonen en die hun integratie hebben kunnen bewijzen”, tegenover 21 procent tegenstanders. In Vlaanderen steunt 54 procent van de respondenten die regularisatie.

“Belgen zijn niet per se tegen een op mensenrechten gebaseerd asiel- en immigratiebeleid”, zegt Hertogen. “Maar ze willen beleid dat op basis van objectieve, transparante en eerlijke criteria wordt gevoerd. Een spreidingsplan, mensen die hier al vijf jaar wonen en werken uit de illegaliteit halen, vluchtelingen beschermen: dat zijn belangrijke solidaire speerpunten.” 

Vermogensbelasting

Tot slot peilden 11.11.11 en Knack ook nog naar thema’s rond fiscale rechtvaardigheid. In het zog van de aanslepende crisissen op vlak van energie en koopkracht blijft de Belg grote voorstander van een overheid die herverdeelt. Zo wil maar liefst 80 procent van de Belgen een belasting op grote vermogens van meer dan 1 miljoen euro (exclusief eerste woning), en 74 procent staat achter de invoering van een wereldwijde minimumbelasting op bedrijfswinsten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten