Zacht robothart als alternatief voor harttransplantaties in plaats van een natuurlijk donorhart
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Erasmus MC

Het consortium Holland Hybrid Heart is bezig met de ontwikkeling van een zacht implanteerbaar robothart voor mensen met ernstig hartfalen. Het zachte robothart kan bij patiënten met ernstig hartfalen in de borstkas worden geplaatst en neemt de functie van het echte hart over.

In het consortium werken universiteiten, hoger beroepsonderwijs, bedrijven en patiëntenorganisaties samen. Cardiothoracaal chirurg Jolanda Kluin van het Erasmus MC Thoraxcentrum leidt de samenwerking. Jolanda: “We willen patiënten een goed en leefbaar alternatief bieden voor transplantatie met een natuurlijk hart.”

Wereldwijd zijn er ruim 23 miljoen mensen met hartfalen, waarvoor de beste behandeling het krijgen van een donorhart is. Maar daar is een ernstig tekort aan. In Nederland zijn er 250.000 patiënten met hartfalen waarvan de helft binnen vijf jaar overlijdt.

Octopus of zeester

Jolanda Kluin kreeg het idee van een zacht robothart toen ze het werk van ingenieur Bas Overvelde (wetenschappelijk groepsleider bij AMOLF (organisatie voor natuurkundig onderzoek) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in de media zag. Overvelde werkt met robots die gemaakt zijn van zachte en flexibele materialen die zelf kunnen reageren op veranderingen in hun omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een robot die lijkt op een octopus of een zeester.
Jolanda: “Toen ik zo’n zachte bewegende robot-octopus zag dacht ik: hier moeten we toch ook een hart mee kunnen maken.”
Vervolgt: “Dit soort kunstmatige spieren, gemaakt van zachte materialen, zijn ideaal om een kunstmatig hart te bouwen dat het functioneren van een natuurlijk hart nabootst.” En als de binnenbekleding van het Hybrid Heart uit cellen van de patiënt zelf bestaat gaat het nog meer lijken op een echt hart.

Binnen tien jaar

De Nationale Wetenschapsagenda heeft onlangs 10 miljoen euro toegezegd om dat zachte robothart verder te ontwikkelen. Het consortium zet dat geld in om een nieuwe stap te maken in de ontwikkeling van het zachte robothart. Het hart zou dan binnen tien jaar gebruikt kunnen worden als een alternatief voor harttransplantaties.

Holland Hybrid Heart wordt mede mogelijk gemaakt door de Hartstichting met een subsidie van 700.000 euro. Daarnaast leveren verschillende organisaties en bedrijven samen voor 700.000 euro aan diensten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten