Een ‘pacemaker’ tegen slaapstoornissen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Olya Adamovich via Pixabay

In Zuyderland Medisch Centrum zien specialisten van de afdeling KNO, Longgeneeskunde en Neurologie een toenemende groep patiënten met slaapstoornissen. Een sprekend voorbeeld hiervan is obstructief slaapapneu. Als eerste ziekenhuis in Limburg introduceert Zuyderland nu een nieuwe behandelmethode: een ‘pacemaker’ die de tongzenuw een prikkel geeft waardoor de luchtweg openblijft.

Apneu is een toenemend probleem. Alleen al in Limburg kampen tienduizenden mensen met deze slaapstoornis. Voor een kleine groep patiënten is behandeling met een slaapmasker geen optie, omdat zij vaak kampen met onderliggende aandoeningen, zoals dementie of ernstig hart- en vaatlijden.
KNO-arts Jos Straetmans: “De tongzenuwstimulator is een pacemaker die onder de borstspier wordt geplaatst. Door het implanteren van deze stimulator krijgt de tongzenuw tijdens de slaap bij iedere inademing een prikkel. Hierdoor komt de tong automatisch naar voren, waardoor de luchtweg open blijft. De patiënt kan met een afstandsbediening het systeem voor het slapen gaan aanzetten en bij het wakker worden weer uitzetten. De prikkel is individueel in te stellen en sterk genoeg om de tongzenuw te stimuleren, maar toch zo zwak dat het de slaap niet verstoort.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten