Werkomstandigheden en levenskwaliteit van arbeidsmigranten verbeteren
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Maria Godfrida via Pixabay

In de provincie Noord-Brabant start per 1 januari het Brabants Migratie Informatie Punt. Bij deze fysieke en mobiele informatiepunten kunnen arbeidsmigranten terecht met praktische vragen over zaken zoals loon, werk, huisvesting en zorg. Het doel van het Informatie Punt is de werkomstandigheden en levenskwaliteit van arbeidsmigranten te verbeteren. Het is een nieuw gezamenlijk initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de provincie Noord-Brabant, de vijf  Brabantse arbeidsmarktregio’s en een aantal grote werkgevers, vakbonden en brancheorganisaties. Het idee is van het provinciebestuur.

Er wonen naar schatting zo’n 120.000 arbeidsmigranten in Noord-Brabant. Een arbeidsmigrant heeft meer nodig dan een plek om te werken en te slapen. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat werknemers uit het buitenland meer weten over hoe onze maatschappij in elkaar steekt en niet in alles afhankelijk zijn van hun baas.

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Ik vind het Nederland onwaardig onder welke omstandigheden veel arbeidsmigranten moeten leven en werken. Zij verdienen net als iedereen een eerlijk loon en fatsoenlijk onderkomen. Bij het Brabants Migratie Informatie Punt kunnen arbeidsmigranten laagdrempelig terecht om te horen waar ze recht op hebben en om problemen aan te pakken. Heel goed dat Noord-Brabant met dit idee naar ons toe is gekomen en dat we gezamenlijk deze punten hebben kunnen inrichten. Zo zetten we ons samen in voor een betere positie van arbeidsmigranten.”

Mobiele teams zoeken migranten op

Er komen meerdere fysieke locaties van het Brabants Migratie Informatie Punt in alle arbeidsmarktregio’s in Brabant (West-Brabant, Noordoost-Brabant, Midden-Brabant, Zuidoost-Brabant en Helmond-De Peel). Naast de fysieke punten komen er ook mobiele teams die arbeidsmigranten opzoeken waar ze wonen en werken. De informatiepunten gaan op 1 januari 2024 open en zijn een proeftuin voor een eventuele verdere uitrol door heel Nederland. Voor grenswerkers en kenniswerkers (‘expats’) bestaan al vergelijkbare informatiepunten.

Provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Talentontwikkeling en Financiën): “Arbeidsmigranten zijn hard nodig in Brabant om onze innovatieve economie draaiende te houden. Maar deze groep moet ook zijn weg kunnen vinden in onze maatschappij en moet een fijne plek hebben om te wonen. Brabant loopt al jaren voorop in de aanpak tegen misstanden en pakt ook hier weer haar verantwoordelijkheid.”

Het is de bedoeling dat binnen het Migratie Informatie Punt een stichting wordt opgezet waarin de werkgevers(organisaties), werknemersorganisaties en partners samen relevant aanbod, training en scholing voor arbeidsmigranten kunnen verzorgen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten