Bijzondere longoperatie onder lokale verdoving is minder belastend en betekent kortere opname
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Amsterdam UMC

Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC) heeft een longoperatie uitgevoerd onder lokale verdoving met een roesje. Deze bijzondere operatietechniek, waarbij de patiënt zelfstandig blijft ademen, is minder belastend. De patiënt kon de volgende ochtend alweer naar huis. Operaties aan de longen worden normaal uitgevoerd onder narcose, met beademing van een van beide longen.

De chirurgen moesten een stukje longweefsel bij de patiënt verwijderen om te achterhalen welke ziekte hij had. Tijdens deze kijkoperatie werd de patiënt niet beademd en bleef hij dus zelfstandig ademen. Om ervoor te zorgen dat de patiënt niets voelde, werd de huid verdoofd en kreeg hij een roesje toegediend. Hierdoor voelde hij zich slaperig en comfortabel.

Al eerder drastische afname opnameduur

Sinds 2018 worden kijkoperaties in de borstkas bij Amsterdam UMC uitgevoerd via één kleine incisie, een snede van 3 à 4 centimeter. Via deze opening kan de chirurg in de borstkasholte allerlei longchirurgische ingrepen uitvoeren. Doordat de chirurg maar één snede maakt in plaats van vier, ervaren patiënten minder pijnklachten en herstellen ze sneller. Longchirurg Martijn van Dorp: “Deze manier van opereren is voor patiënten minder belastend. Deze operatietechniek heeft – samen met andere ontwikkelingen – gezorgd voor een drastische afname in de opnameduur van onze patiënten. Meer dan de helft van deze patiënten kan binnen twee dagen het ziekenhuis weer verlaten.”

Meer vernieuwingen

Het longchirurgisch centrum van Amsterdam UMC is de afgelopen periode met nog meer vernieuwingen gestart om longoperaties minder belastend te maken voor de patiënt. Zo is het nu ook mogelijk een deel van de grote luchtwegen te verwijderen en opnieuw aan elkaar vast te maken via een kijkoperatie met één kleine incisie. Ook bekijkt het centrum de mogelijkheden om via een andere plek in het lichaam bij de longen te komen, zoals via de buik of onder de ribben door. Mogelijk ervaren patiënten hierdoor nog minder pijnklachten na een longoperatie.

Samenwerking

Amsterdam UMC heeft het grootste longchirurgisch centrum van Nederland. De longchirurgen leggen zich volledig toe op longchirurgie en hebben dus geen ander aandachtsgebied. Ook is er een goede samenwerking van cardiothoracaal chirurgen met longchirurgen, waardoor optimaal gebruik gemaakt kan worden van elkaars kennis en kunde.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten