Luchthaven wil koploper zijn om de schadelijke impact van vliegen op het klimaat terug te dringen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Eindhoven Airport

De directie van Eindhoven Airport is vastberaden in haar wil en doelen: de negatieve impact van vliegverkeer op de lokale omgeving en op de planeet moet aanzienlijk omlaag en daarom wordt koers gezet richting 2030 naar een stillere luchthaven met minder CO2-uitstoot. Het gaat concreet om 30% minder CO2-uitstoot in 2030 én in dat jaar ook 30% geluidreductie. Met deze doelen noemt Eindhoven Airport zich ‘koploper in de wereld om de schadelijke impact van vliegen op het klimaat terug te dringen.’

Om de doelen te bereiken, neemt de luchthaven de volgende (extra) maatregelen:

  • Vanaf 1 januari 2026 geen (fossiele) privévluchten meer.
  • In 2026 en 2027 beperking van het aantal vluchten tot maximaal 40.500 per jaar en vanaf 2028 sturing op normen voor geluid in plaats van op aantallen vluchten.
  • Zo snel mogelijk invoering van de startprocedure met de minste geluidsoverlast voor de directe omgeving.
  • Uiterlijk vanaf 2030 alleen nog de nieuwste generatie vliegtuigen toestaan.
  • Invoeren hogere bijmeng-verplichting voor duurzame vliegtuigbrandstof en een financiële bijdrage van Eindhoven Airport voor luchtvaartmaatschappijen die deze brandstof tanken. 

Roel Hellemons, CEO Eindhoven Airport: “We hadden ons al verbonden aan een flinke geluidsreductie in 2030. Maar alleen geluid terugdringen is niet genoeg. We voelen ons ook verantwoordelijk om de CO2-uitstoot van ons vliegverkeer aanzienlijk te reduceren. Verduurzaming van de luchtvaart binnen Europa is ambitieus en haalbaar. We laten met het nemen van deze extra maatregelen zien dat we echt versnellen.”

Geen (fossiele) privévluchten meer

Privévluchten hebben een relatief grote geluid- en CO2-footprint per passagier en voorzien maar in zeer beperkte mate in de mobiliteitsbehoefte van de regio zuidoost-Noord-Brabant. Daarom is besloten vanaf 2026 dit type vluchten niet meer toe te staan. Als zich mogelijkheden voordoen voor kleine, duurzame luchtvaart (zoals elektrisch vliegen) die van toegevoegde waarde is voor de regio, willen we dat wel faciliteren.

Beperking aantal vluchten

In 2026 en 2027 beperking van het aantal vluchten tot maximaal 40.500 vluchten per jaar. Vanaf 2028 sturing op normen voor geluid in plaats van op aantallen vluchten. Het nieuwe sturingsmodel gaat uit van sturing op een vooraf vastgestelde norm voor geluidbelasting door vliegverkeer. Sturing op aantallen vliegbewegingen, zoals dit nu ook nog plaatsvindt, vervalt in dit sturingsmodel. Eindhoven Airport houdt voor de jaren 2026 en 2027 naast sturing op een norm voor geluidbelasting ook nog vast aan sturing op het aantal vliegbewegingen. Door de vrijgekomen capaciteit van de privévluchten niet te benutten voor groot commercieel verkeer, wordt het aantal vliegbewegingen voor 2026 en 2027 teruggebracht van de huidige 41.500 naar 40.500. Een deel van de capaciteit (500 vluchten per jaar) blijft beschikbaar voor maatschappelijk verkeer (bijv. medische vluchten en testvluchten voor kleine duurzame luchtvaart).

Startprocedure met minste geluidsoverlast

De luchthaven wil zo snel mogelijk een startprocedure met de minste geluidsoverlast voor de directe omgeving invoeren. Er loopt momenteel een proces om een keuze te maken voor een startprocedure (de manier waarop vliegtuigen starten en klimmen naar vlieghoogte). Die keuze wordt dan vastgelegd in het Luchthavenbesluit Eindhoven. Eindhoven Airport is voorstander van de startprocedure die de minste geluidsoverlast voor de directe omgeving geeft.

Nieuwste generatie vliegtuigen

De luchthaven wil uiterlijk vanaf 2030 alleen nog de nieuwste generatie toestellen (zoals de Airbus A320 NEO en de Boeing 737 MAX) toelaten. Dit betekent uiterlijk vanaf 2030: 100% vlootvernieuwing. Daarmee wordt het doel van 30% geluidreductie in 2030 ten opzichte van 2019 gehaald én wordt tegelijkertijd een afname van CO2-uitstoot bereikt.

Duurzame vliegtuigbrandstof

De directie van de luchthaven vindt het niet alleen belangrijk om de geluidshinder terug te dringen, ook de CO2-uitstoot verminderen is minstens zo belangrijk. Haar doel om 30% minder CO2-uitstoot in 2030 te bereiken wordt gevonden in vlootvernieuwing en door bijmenging van vliegtuigbrandstof (kerosine) met Sustainable Aviation Fuel (SAF). Hoe meer bijmenging met SAF, des te minder CO2-uitstoot plaatsvindt door het vliegverkeer. Maar SAF is ongeveer vier keer zo duur als kerosine. De luchthaven bereidt een hogere dan de nu (wettelijk) voorziene bijmengverplichting voor. Bovendien wil ze luchtvaartmaatschappijen stimuleren méér dan 20% van hun op Eindhoven Airport gekochte kerosine bij te mengen. Daarom stelt de luchthaven jaarlijks een bedrag beschikbaar voor luchtvaartmaatschappijen als tegemoetkoming voor de kosten, indien zij extra bijmengen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten