Nieuwe Europese maatregel maakt van natuurvernietiging (ecocide) een misdrijf
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto IUCN NL

‘Ecocide’, de meest ernstige categorie van milieumisdrijven, wordt in de Europese Richtlijn Milieucriminaliteit erkend als een misdrijf. De Europese Unie heeft hierover een akkoord bereikt. Lidstaten moeten de richtlijn binnen twee jaar in hun eigen strafrecht opnemen.  In Nederland is de Partij voor de Dieren (PvdD) vergevorderd met een initiatiefwetsvoorstel Strafbaarstelling Ecocide. Hierin wordt het begrip ‘ecocide’ in het Nederlandse Wetboek van Strafrecht opgenomen. De partij wil het initiatiefwetsvoorstel Strafbaarstelling Ecocide nog voor 1 december naar de Raad van State sturen ter beoordeling.

‘Ecocide’ betekent ‘het verrichten van onrechtmatige of moedwillige handelingen met de wetenschap dat er een aanzienlijke kans bestaat dat ernstige en ook omvangrijke dan wel langdurige schade aan het milieu wordt toegebracht door deze handelingen.’
Voorbeelden van activiteiten die kunnen leiden tot ‘ecocide’ zijn olielekken, ontbossing voor bijvoorbeeld veeteelt, mijnbouw en diepzeemijnbouw. De Europese richtlijn spreekt onder meer van ‘vernietiging van leefgebied van plant- en diersoorten’ en ‘illegale en grootschalige houtkap’. De strafbaarstelling van grootschalige en langdurige milieuvervuiling of natuurvernietiging is daarmee mogelijk geworden. Een aantal jaren geleden was het begrip ‘ecocide’ nog vrijwel onbekend.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten