Nieuwe satelliet spoort CO2-uitstoot van individuele bedrijven op
Bron: IPS - Afbeelding van Stefano Ferrario via Pixabay

De nieuwe satelliet “Vanguard” is zo precies dat hij de CO2-uitstoot van individuele energiecentrales en fabrieken kan meten. Dat geeft overheden en bedrijven een schat aan informatie om die uitstoot terug te dringen.

Vanguard is dit weekend gelanceerd vanop de Vandenberg Space Force Base in Californië, met een Falcon-rakket van SpaceX. De nieuwe satelliet cirkelt nu in een baan en zal CO2-uitstoot kunnen meten met een ongekende precisie van 25 meter. Daardoor wordt het mogelijk de individuele bronnen aan te wijzen, zoals steenkoolcentrales, cement- of staalfabrieken of chemiebedrijven.

Methaan

GHGSat, het Canadese bedrijf achter de satelliet, is niet aan zijn proefstuk toe. Het bedrijf lanceerde al gelijkaardige satellieten om de wereldwijde methaanuitstoot in kaart te brengen met een ongekende resolutie. Die metingen hebben een ware revolutie teweeggebracht.

“Onze hogeresolutiesatellieten hebben het ‘vergeten broeikasgas’ methaan weer bovenaan de klimaatagenda gezet”, zegt Stephane Germain, ceo van GHGSat. “Ons doel is nu om die ervaring te benutten en het debat rond CO2 te veranderen. Nu toezichthouders, investeerders en het publiek steeds meer bedrijven verantwoordelijk houden voor zowel hun directe als indirecte uitstoot, is het duidelijk dat betere CO2-gegevens nodig zijn.”

De gegevens van de satelliet zijn een schat aan informatie voor wetenschappers en voor de bedrijven zelf, om hun uitstoot te verminderen en hun milieurapportage te verbeteren. Voor nationale en internationale overheden biedt het een sterk nieuw instrument om de uitstoot op hun grondgebied in kaart te brengen en grootvervuilers tot de orde te roepen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten