KU Leuven Bibliotheken en Google werken samen om meer dan 70.000 boeken te digitaliseren
Bron: KU Leuven

KU Leuven Bibliotheken en Google zijn verheugd om de samenwerking binnen het Google Books digitaliseringsproject aan te kondigen. In de loop van de komende twee jaar zullen meer dan 70.000 boeken gedigitaliseerd en ontsloten worden voor het grote publiek.

Vandaag wordt een belangrijke mijlpaal bereikt: de eerste zending van 5.000 boeken staat klaar om te verzenden naar Google en integraal te scannen. Gedurende de komende twee jaar zullen meer dan 70.000 boeken in het publieke domein worden geselecteerd en klaargemaakt voor digitalisering. Deze boeken en collecties zullen vrij toegankelijk worden gemaakt via het Google Books platform en de bibliotheekcatalogus LIMO van KU Leuven.

Deze samenwerking volgt op een eerder gezamenlijk initiatief, waarbij KU Leuven Bibliotheken de eigen gedigitaliseerde collectie aan Google aanleverde voor ontsluiting via het Google Books platform. Zo werden meer dan 6.000 boeken en documenten in het publieke domein opgeladen en verrijkt met tekstuele, doorzoekbare data.

Hilde Van Kiel, Directeur KU Leuven Bibliotheken benadrukt het belang van de samenwerking:

“Het Google Books Digitaliseringsproject betekent een monumentale sprong voorwaarts op het vlak van het ontsluiten van onze collecties. Als we dit project zelfstandig zouden willen uitvoeren, zou het meer dan 99 jaar duren. Bovendien verrijkt deze samenwerking onze collecties met OCR-gegevens, waardoor de afbeeldingen worden omgezet in tekstuele, doorzoekbare gegevens, een groot voordeel voor onderzoekers. Door onze gedigitaliseerde collecties te delen op het Google Books-platform, vergroten we ons bereik voor een wereldwijd publiek.”

De boeken zijn afkomstig uit vier belangrijke KU Leuven collecties: Bijzondere Collecties, Maurits Sabbebibliotheek, Artes en Campusbibliotheek Arenberg.

Hoogtepunten uit de selectie zijn:

  • Collectio academica antiqua of de oude academische collectie uit de Bijzondere Collecties. Belangrijk om weten is dat de collectie volledig online beschikbaar en doorzoekbaar zal zijn tegen het einde van het project in 2025, wanneer ook de viering van de 600ste verjaardag van de Leuvense universiteit plaatsvindt.
  • Een ruime selectie uit de rijke erfgoed- en onderzoekscollecties van de jezuïeten uit Vlaanderen en Nederland, beheerd door de Maurits Sabbebibliotheek.
  • Een selectie van 20.000 boeken uit de 18de en de 19de eeuw, uitgegeven door vooraanstaande en kleinere Belgische uitgevers uit de collectie beheerd door Artes.
  • Een erfgoedcollectie met focus op de geschiedenis van de wiskunde, fysica, landbouw en geografie uit de collectie van Campusbibliotheek Arenberg.

Stefano Reccia, Google Books Partner Manager EMEA:

“Het Google Library-team is verheugd om met KU Leuven samen te werken aan de digitalisering van hun groot corpus licentievrije publicaties. Deze samenwerking biedt een unieke kans om aanzienlijke vooruitgang te boeken in de digitalisering van de historische collecties van KU Leuven. Het project vormt niet alleen een aanvulling op de eigen inspanning rond digitalisering van de universiteit, maar zal onderzoekers en studenten ook een betere toegang tot deze waardevolle bronnen bieden. Door de uitwisseling van kennis te faciliteren, vertegenwoordigt dit project een belangrijke mijlpaal in de verdere uitbouw van de Vlaamse regio als toonaangevend kenniscentrum.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten