Merendeel van de Europeanen eet nu minder vlees
Bron: IPS - Afbeelding van Bernadette Wurzinger via Pixabay

Meer dan de helft van de Europeanen zegt bewust minder vlees te eten, een stijging tegenover de 46 procent in 2021. 

Net iets meer dan de helft van de Europeanen heeft zijn of haar vleesconsumptie naar eigen zeggen verminderd, blijkt uit de bevraging van 7500 respondenten in tien lidstaten. Duitsland (59 procent), Frankrijk (57 procent) en Italië (59 procent) zijn koploper.

Al meer dan een kwart (27 procent) van de Europeanen beschrijft zichzelf nu als “flexitariër.” Een op de twintig is vegetariër, met Groot-Brittannië als uitschieter (7 procent). Nog eens 4 procent van de Europeanen is pescotariër en eet dus enkel vis, 3 procent is vegan.

Opvallend: niet zozeer het klimaat, maar wel gezondheid is de belangrijkste drijfveer, voor 47 procent van de respondenten. Milieu en klimaat komen pas op de tweede plaats als hoofdreden, bij 29 procent van de respondenten, gevolgd door dierenwelzijn (26 procent).

Aanhoudende shift

“Samengevat tonen de cijfers een brede en aanhoudende verschuiving in heel Europa richting meer plantaardige voeding”, stelt de studie. Vier op de tien (43 procent) van de respondenten denkt immers steeds vaker plantaardige alternatieven voor vlees te zullen kiezen. Belangrijk is wel dat die smakelijk (53 procent), gezond (46 procent) en betaalbaar zijn (45 procent). Bijna de helft (46 procent) zegt nu ook meer vertrouwen te hebben in plantaardige alternatieven dan twee jaar geleden.

Opvallende conclusie: niet alleen jonge mensen denken steeds vaker na over hun vleesconsumptie. Bij de babyboomers ziet 29 procent zich als flexitariër, bij generatie X is dat 27 procent, bij de millenials 28 procent en bij generatie Z 26 procent.

Plantaardige kip is de meest populaire vleesvervanger: bijna drie op de tien (27 procent) eet tegenwoordig al wekelijks eens een stukje plantaardige kip. Plantaardig rundvlees, vis en varkensvlees volgen met enkele procenten minder.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten