De Keniaanse regering heeft een verrassende nationale feestdag gemaakt van 13 november voor een landelijke boomplantdag, als onderdeel van haar ambitieuze plan om tegen 2032 15 miljard bomen te planten.
Minister van Binnenlandse Zaken, Kithure Kindiki, maakte de aankondiging via een officiële mededeling op sociale media. “De regering heeft maandag 13 november 2023 uitgeroepen tot een speciale feestdag, waarop het publiek in het hele land wordt verwacht bomen te planten als een patriottische bijdrage aan de nationale inspanningen om ons land te redden van de verwoestende effecten van klimaatverandering,” zei Kindiki.
Het bosareaal van Kenia bedraagt ongeveer 7%, maar de regering heeft meer dan $80 miljoen gereserveerd voor dit financiële jaar als onderdeel van haar inspanningen om dit te verhogen tot meer dan 10%. Bomen slaan koolstof op, een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde. In tegenstelling hiermee versnelt ontbossing klimaatverandering: het stopt fotosynthese bij planten, zodat bomen geen koolstof meer opnemen. Vaak gaat ontbossing ook gepaard met verbranding, wat grote hoeveelheden kooldioxide vrijgeeft.
De klimaatcrisis veroorzaakt ernstige droogtes in de Hoorn van Afrika, waaronder Kenia, waar het al vijf seizoenen op rij niet heeft geregend.
Het ministerie van Milieu, Klimaatverandering en Bosbouw van Kenia zei dat het boomzaailingen zou verstrekken voor wat het noemde “een ongekende uiting van betrokkenheid van de regering bij onze verplichtingen op het gebied van klimaatactie”. “Het is een moment voor Kenianen om solidair te staan in de verdediging van ons milieu; het is een dag van ‘kolibrie’-bijdrage, waarbij we allemaal samenwerken om de klimaatcrisis tegen te gaan,” zei minister van Milieu, Roselinda Soipan Tuya.
William Ruto heeft het nationale programma voor landschap- en ecosysteemherstel tot een prioriteit gemaakt sinds hij in september 2022 het presidentschap op zich nam. Zijn plannen werden geprezen door koning Charles III, die in Kenia was voor zijn eerste bezoek aan een Afrikaans land sinds zijn troonsbestijging vorig jaar.
“Omdat ik mijn hele leven al bomen aan het planten ben, dacht ik dat ik het redelijk goed deed, maar jouw ambitie om 15 miljard bomen te planten, maakt dat ik jouw inspanningen bewonder,” zei hij tijdens een staatsbanket.
Tijdens zijn bezoek plantte Charles een boom in het State House in Nairobi en in het Karura-bos, dat geassocieerd wordt met de overleden milieuactiviste en Nobelprijswinnaar Wangari Maathai. Zo meldt The Guardian.