Leuven schenkt auto om kwetsbare jongeren te leren autorijden
Bron: Stad Leuven

Kwetsbare jongeren aan een rijbewijs helpen, dat is het doel van 2GO Leuven, een buddyproject van Monte Rosa, Arktos en 2GO vzw met steun van de stad Leuven. De stad schenkt het project nu ook een personenwagen, waarmee jongeren onder begeleiding van een vrijwilliger (een rijbuddy) kunnen leren rijden. Een rijbewijs helpt hen sterk vooruit in het vinden van een job.

“Voor heel wat Leuvense jongeren die opgroeien in kansarmoede is een rijbewijs halen niet evident. Ze hebben vaak het geld noch het netwerk om daarin te slagen”, legt Leuvens schepen van jeugd Dirk Vansina uit. “Deze kanszoekende jongeren tussen 18 en 30 jaar zijn vaak wel klaar voor de arbeidsmarkt, maar in hun zoektocht naar werk zijn er tal van struikelblokken. Een daarvan is een rijbewijs B. Als ze zelf al twintig uur rijles kunnen bekostigen, hebben ze nadien vaak geen auto of begeleider om verder te oefenen voor het rijexamen.”

Om deze groep jongeren beter te wapenen op de arbeidsmarkt, maakt de stad Leuven samen met ​ Monte Rosa, Arktos en 2GO vzw een rijbewijs B voor hen haalbaar én betaalbaar. Het project biedt jongeren een gratis aanbod voor theoretische rijlessen, in samenwerking met Ligo.

De stad Leuven schenkt 2GO Leuven nu ook een voertuig van de stad, een Skoda Fabia, waarmee de jongeren kunnen oefenen voor het praktijkexamen. Ze krijgen daarbij een vrijwillige rijbuddy aan hun zijde. Hiermee vallen alle puzzelstukjes in elkaar en kunnen de rijlessen effectief van start gaan.

Grote interesse
​Het bewijs dat er echt nood is aan rijbegeleiding, blijkt uit de cijfers: al 22 jongeren hebben zich al aangemeld nog voor de praktijklessen van start zijn gegaan. 38 vrijwilligers hebben alvast interesse om jongeren te helpen oefenen. De rijbuddy’s die zich engageren, doen dit 100% vrijwillig om jongeren te versterken en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. 2GO Leuven zorgt voor een degelijke opleiding en verzekering van de vrijwilligers. Rijbuddy’s kunnen zich nog steeds aanmelden via rijbewijs@monterosa.be.

“Alle middelen, zoals deze auto en een jaarlijkse projecttoelage, geven jongeren meer zelfstandigheid en eigenwaarde. We hopen dat steeds meer kanszoekende jongeren die hun rijbewijs willen halen, hun weg vinden naar dit knappe project. Het is belangrijk om hen op kantelpunten in hun leven, zoals het betreden van de arbeidsmarkt, extra stimulansen te geven zodat ze ten volle hun eigen verhaal kunnen schrijven”, aldus schepen Vansina. ​

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten