Bornholm: Het Deense eiland dat streeft naar zero waste
Afbeelding van Torpong Tankamhaeng via Pixabay

Bornholm, een Deens eiland in de Oostzee, bekend om zijn ongerepte natuur en ambachtelijke tradities, staat voor een ambitieuze uitdaging. Ondanks trots en toeristische aantrekkingskracht kampt het eiland met economische problemen, waarbij veel lokale vissers werden getroffen door de ineenstorting van visbestanden. Om zichzelf op de kaart te zetten als pionier, heeft het eiland zich tot doel gesteld om tegen 2032 volledig afvalvrij te worden.

Jens Hjul-Nielsen, hoofd van het afvalbedrijf van het eiland, heeft een gedurfd plan bedacht. In plaats van het verouderde afvalverbrandingssysteem te vervangen, wil hij Bornholm transformeren door volledig afvalvrij te gaan. Momenteel wordt ongeveer 70% van het jaarlijkse afval van 80.000 ton gerecycled, terwijl 25% wordt verbrand en 5% op de vuilnisbelt belandt, voornamelijk giftig materiaal.

Een sleutelstrategie is het benutten van organisch afval, met name door een pilotproject voor compostering van moeilijk recyclebare luiers. Hoewel Bornholm al aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in duurzame energieopwekking, zoals wind- en zonne-energie, zijn er uitdagingen, waaronder de verwerking van verschillende materialen en de noodzaak van gedragsverandering in consumentenaankopen.

De inspanningen van Bornholm weerspiegelen een groeiende wereldwijde trend naar nulafvalinitiatieven. Deskundigen, zoals Paul Connett, benadrukken echter dat industriële herontwerp essentieel is voor het bereiken van nulafval op grote schaal. Ondanks de complexiteit van het doel, benadrukt de burgemeester van Bornholm, Jacob Trøst, het belang van ambitie en samenwerking om een duurzame toekomst te waarborgen. Zo meldt de BBC

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten