Meer slimme technologieën in de voedselverwerkende industrie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto AgriFood Capital

AgriFood Capital (*) en Brainport Development (**) hebben een programmabureau ‘Next Tech Food Factories’ opgericht. Met deze samenwerking bundelen beide ontwikkelingsmaatschappijen hun krachten om de toepassing van de nieuwste technologieën in de voedselverwerkende industrie te stimuleren. Het programmabureau ondersteunt bedrijven in hun innovatietrajecten onder meer met innovatievouchers, coaching, training en toegang tot een excellent kennisnetwerk.

In Noord-Brabant zijn de hightech maakindustrie en de voedselverwerkende industrie belangrijke economische sectoren. De Brainport regio is koploper als het gaat om de ontwikkeling van de nieuwste technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, robotica en sensortechnologie. Maar deze technologieën worden nog lang niet altijd toegepast in de voedselverwerkende industrie. Daar ligt dus een grote kans om processen efficiënter te maken en te verduurzamen. Door de inzet van robotica wordt het tekort aan arbeidskrachten bovendien opgevangen en kunnen arbeidsomstandigheden in de bedrijven worden verbeterd. Dat alles vereist een intensievere samenwerking tussen de agrifood en hightech sector, met name in de ontwikkel- en testfase. Vanuit AgriFood Capital wordt de verbinding gemaakt met de voedselverwerkende bedrijven in Brabant.

Geavanceerde hightech systemen

Het doel van ‘Next Tech Food Factories’ is om de toepassing van meer slimme technologieën in de voedselverwerkende industrie mogelijk te maken. Geavanceerde hightech systemen die voedselverwerkers helpen om efficiënter en duurzamer te opereren, met aandacht voor kwaliteit en voedselveiligheid. Ook slimme technologieën dragen bij aan betere arbeidsomstandigheden en een hogere arbeidsproductiviteit. Meer sensors, kunstmatige intelligentie, digital twins, robots en digitale   technologieën dus in de voedselverwerkende industrie, die talloze kansen bieden om duurzamer, flexibeler, vraaggericht, efficiënter en arbeidsvriendelijker te produceren.

De voedselverwerkers van de toekomst

De voedselverwerkers van de toekomst, zo voelen de medewerkers van het programmabureau zich. Zij geloven in een prominente rol voor sleuteltechnologieën in de voedselketens waarin voedselverwerkers een belangrijke rol spelen. Deze voedselketens zijn precies, circulair, waardevol en verbonden met mens en maatschappij.

Met ‘Next Tech Food Factories’ slaan we een brug tussen de beide werelden, vindt de voorzitter van de Stichting Brainport, de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem. ”We willen machinebouwers, hightech leveranciers en voedselverwerkende bedrijven samenbrengen om nieuwe systemen te ontwikkelen, testen en integreren in de bedrijfsvoering. Zo helpen we samen de voedselverwerkende industrie een stap vooruit.”

“In onze regio zijn veel mensen werkzaam in de voedselverwerking en de innovatieve maakindustrie. Door hen samen te brengen en te verbinden met de kennis en expertise uit de Brainport regio stimuleren we innovatie in beide sectoren”, aldus Jack Mikkers, voorzitter van AgriFood Capital. “Dat is goed voor de kwaliteit van ons voedsel. Goed voor de werkgelegenheid in onze regio naar de toekomst toe. En goed voor de consumenten!”

Meer doen met minder handen

Het initiatief kan op financiële steun van de provincie Noord-Brabant rekenen. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen: “Met dit project verhogen we de productiviteit in de voedselverwerking: zo blijven we concurrerend en kunnen we meer doen met minder handen. Hoognodig met de huidige tekorten op de arbeidsmarkt.”

(*)
De Stichting AgriFood Capital is de samenwerking van bedrijven, kennisinstellingen en overheden die de koers uitzet voor een excellent ecosysteem in Noordoost-Brabant om de voedselketens van de toekomst te ontwikkelen. De Stichting fungeert als platform voor de regionale ambitie om koploperregio in de slimste en duurzaamste voedselketens te zijn. Het stichtingsbestuur bestaat uit vertegenwoordigers van bedrijven, kennisinstellingen en overheden die in AgriFood Capital samenwerken.

(**)
De economische ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development werkt samen met vele partners aan het versterken van Brainport Eindhoven. Als onafhankelijke organisatie ontwikkelt Brainport Development de regionale economische strategie, ontwikkelt en realiseert projecten, biedt bedrijfsadvies en promoot Brainport Eindhoven in binnen- en buitenland. Alle activiteiten vallen binnen de Brainport Agenda die door Stichting Brainport wordt bepaald.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten