Kinderen uit armoedegezinnen kansen bieden, waardoor zij opbloeien en eigenwaarde krijgen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto de Efteling

Eén op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. Stichting Leergeld zet zich in voor die kinderen en hun gezinnen op gebied van onderwijs, sport, cultuur en welzijn. Zodat ook zij mee kunnen doen in de maatschappij. De organisatie zorgt ervoor dat kinderen een fiets hebben om mee naar school te gaan, maar ook een sport kunnen beoefenen, op muziekles kunnen of een dagje uit kunnen gaan. Stichting Leergeld en Stichting Natuurpark de Efteling werken sinds kort samen om gezinnen met financiële uitdagingen een dagje betovering te bieden. Het attractiepark doneert vijf jaar lang 80.000 entreetickets per jaar.

“Het werk dat Stichting Leergeld doet is ontzettend belangrijk in de maatschappij waarin we samen leven. Stichting Natuurpark de Efteling zorgt er als enige aandeelhouder voor dat de Efteling een plek blijft waar mensen dichterbij elkaar kunnen komen door de kracht van verhalen”, zegt voorzitter Hans Janssen. “Dan is het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt, ongeacht fysieke, financiële of sociale beperkingen. Deze samenwerking sluit daar helemaal op aan en daarom slaan we graag de handen ineen. De komende vijf jaar schenkt Efteling bv jaarlijks 80.000 entreetickets aan Stichting Leergeld voor gezinnen met geldzorgen. We kijken er enorm naar uit om die gezinnen samen te verwelkomen in de Wereld vol Wonderen!”

Samen onbezorgd herinneringen maken

Stichting Leergeld helpt jaarlijks zo’n 160.000 kinderen en dat aantal blijft groeien. De organisatie kent inmiddels 113 lokale stichtingen met veel vrijwilligers die daadwerkelijk bij de gezinnen thuiskomen. “Kinderen uit gezinnen met geldzorgen kunnen vaak niet meedoen aan activiteiten die voor andere kinderen heel normaal zijn, bijvoorbeeld op school of tijdens de vakantie”, vertelt Gaby van den Biggelaar, directeur-bestuurder van Stichting Leergeld. “Samen onbezorgd herinneringen maken tijdens een uitje, zoals een bezoek aan de Efteling, hoort daar ook bij. Het uitgangspunt van deze samenwerking is dat wij de komende vijf jaar alle gezinnen die door onze lokale stichtingen geholpen worden ‘een dagje Efteling’ gunnen. Vanwege de reisafstand vanuit sommige regio’s zal dit voor een aantal gezinnen lastiger worden, daarvoor bekijken we uiteraard samen alle mogelijkheden.”

Kansen bieden

In Nederland groeien ruim 300.000 kinderen op in armoede. Dat is 1 op de 12 kinderen en 2 tot 3 kinderen per schoolklas. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. “Vanuit de Stichting Leergeld willen wij deze kinderen laten meedoen. We bieden hen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen.”

Onderwijs, sport, cultuur of welzijn

Meedoen via Stichting Leergeld kan in principe op vier verschillende gebieden: onderwijs, sport, cultuur of welzijn. Ouders kunnen bij de lokale Leergeldstichting in hun gemeente een aanvraag indienen om hun kind(eren) te laten meedoen. “Wij helpen op deze manier inmiddels ongeveer 160.000 kinderen per jaar. Hiermee is jaarlijks een bedrag gemoeid van ruim 30 miljoen euro.”

Maar Stichting Leergeld doet méér dan het verstrekken van voorzieningen. De vrijwilligers van de lokale Leergeldstichtingen komen ‘achter de voordeur’ bij de gezinnen die financiële zorgen hebben. Ook kunnen de ouders, waar nodig, direct doorverwezen worden naar hulp en ondersteuning richting een structurele aanpak van de problemen, zoals schuldhulpverlening en maatschappelijk werk. Hiernaast horen de intermediairs van de stichting achter die voordeur over de eventuele structurele belemmeringen die de ouders ervaren. Hiermee kan ‘Leergeld’ zowel op lokaal als op landelijk niveau een bijdrage leveren aan beleidsveranderingen die de situatie van deze gezinnen structureel kunnen verbeteren.

Vrijwilligers

Stichting Leergeld is een vrijwilligersorganisatie. De hulpverlening is lokaal georganiseerd via autonome stichtingen. Inmiddels zijn er 113 lokale Leergeldstichtingen actief in 75% van de alle Nederlandse gemeenten. Bij de lokale stichtingen zijn ongeveer 1.500 vrijwilligers actief. Het lokale bestuur leidt de lokale Leergeldstichting en is verantwoordelijk voor de lokale zichtbaarheid en fondsenwerving. Een coördinator heeft de dagelijkse leiding over de werkzaamheden van de zogenoemde intermediairs. Deze intermediairs bezoeken de gezinnen, kennen de lokale voorzieningen en begeleiden de gezinnen bij hun hulpvraag.

Grootste attractiepark van de Benelux

De Efteling is een attractiepark en recreatiecomplex in Kaatsheuvel. Het heeft een theater, twee hotels en twee vakantieparken. Het is qua bezoekersaantallen en oppervlakte het grootste attractiepark van de Benelux. Het behoort tot de meest bezochte themaparken van Europa en was in 2020, na enkele jaren achter het Franse Disneyland Paris en het Duitse Europa-Park geëindigd te zijn, zelfs het allermeest bezochte attractiepark van Europa.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten