Blinden en slechtzienden kunnen makkelijk en snel braille typen op hun smartphone
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Hable

De ‘Vereniging Onbeperkt Lezen’ heeft de Braillepluim 2024 toegekend aan de Eindhovense startup Hable voor de ‘Hable One’. Dit is een klein en handzaam apparaatje waarmee blinde gebruikers makkelijk en snel braille kunnen typen op de smartphone. Met de zes toetsen kunnen zij op basis van het brailleschrift alle letters, cijfers en leestekens typen. Blinden en slechtzienden zijn er blij mee.

Hable verdient de Braillepluim vooral omdat deze startup het brailleschrift heeft ingezet om nieuwe technologieën, in dit geval de smartphone, beter toegankelijk te maken. Ook jongeren zijn enthousiast. En Hable maakt serieus werk van het betrekken van gebruikers bij het testen om hun product nog beter te maken.

Slechtziende opa

Ayushman Talwar uit India bedacht het apparaatje, omdat zijn opa slechtziend werd en niet meer zelf met hem kon bellen, omdat hij de smartphone niet kon bedienen. Talwar ging in Eindhoven studeren aan de Technische Universiteit en wilde iets bedenken waarmee zijn opa zelfredzamer werd. Hij kwam met een prototype van een klein brailletoetsenbord, dat samen met Freek van Welsenis door Hable verder is ontwikkeld. Een van de eerste gebruikers was de blinde wereldster Stevie Wonder.

Mede-eigenaar van Hable, Freek van Welsenis, over de toekenning: “Wij zijn super trots op het winnen van de Braillepluim 2024. Bij Hable vinden we het enorm belangrijk dat braillegebruik gestimuleerd wordt. Samen met onze gebruikers, zullen wij ons de komende jaren inzetten om Braille verder te promoten. De Hable One is slechts het begin!” Het apparaatje kost 250 euro per stuk. Er zijn inmiddels zo’n vijfduizend exemplaren verkocht.

Over de braillepluim

Met de braillepluim wil ‘Vereniging Onbeperkt Lezen’ de aandacht vestigen op het belang van het brailleschrift voor mensen met een visuele beperking. De braillepluim wordt jaarlijks toegekend op Wereldbrailledag, 4 januari, de geboortedag van Louis Braille. Het schrift dateert al van 1829, maar het belang van braille is anno 2024 onveranderd. Zo zegt een braillelezend lid van de ‘Vereniging Onbeperkt Lezen’: “Zonder braille zou ik mij analfabeet voelen.” De braillepluim wordt verbeeld in een plaquette. Tot dusver ontvingen kinderboekenschrijfster Angelien van Zeijl (2019), ProRail (2020), Staatsbosbeheer (2021), KLM (2022) en de gemeente Den Haag (2023) de prijs. Grote organisaties dus. Startup Hable bestaat pas anderhalf jaar.

Over Vereniging Onbeperkt Lezen

‘Vereniging Onbeperkt Lezen’ is dé belangenvereniging voor mensen die om te kunnen lezen aangewezen zijn op aangepaste leesvormen, zoals gesproken, digitale tekst, braille en grote letterdruk. Via projecten en activiteiten probeert zij iedereen met een leesbeperking te ondersteunen bij de vraag naar aangepaste leesvormen, maar ook door publieke aandacht te vragen voor nut en noodzaak van aangepaste leesvormen.

Deze site besteedde op 12 januari 2021 al aandacht aan de ‘Hable One.’
Om het te lezen klik op https://www.goednieuwssite.org/2021/01/12/voelbaar-verbonden-mobiele-telefoon-met-brailleschrift/

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten