Betaalbare aardbevingsbestendige huizen voor Turkije
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TU Delft

Het Architectural Recovery Team, ontstaan vanuit de TU Delft, heeft een ontwerp gemaakt voor een betaalbaar en aardbevingsbestendig huis voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije. Op basis van dit ontwerp zal dit voorjaar een prototype worden gebouwd in een dorp in Turkije. Daarna zal het ontwerp in productie worden genomen om Turkse inwoners, die tot op heden nog geen goede woning hebben gevonden, aan een veilige en betaalbare woning van hoogwaardige kwaliteit te helpen.

Bijna een jaar na de zware aardbeving hebben veel Turkse getroffenen nog steeds geen goede langetermijnoplossing. Zij verblijven nog steeds in tenten, maken gebruik van onveilige gebouwen voor elektriciteit en om te koken; of ze wonen gedwongen op plekken waar ze zich niet thuis voelen. Vooral op het platteland is de nood hoog aan goede woningen. Juist voor deze gebieden heeft het team van studenten en architecten een veilig en betaalbaar huis ontworpen, dat rekening houdt met de wensen van de gemeenschap, de beschikbaarheid van lokale materialen en met culturele factoren.

Prefab, modulair, flexibel

Architect Hena Micoogullari van Alphen, die bij het Architectural Recovery Team betrokken is, vertelt erover: “We hebben een innovatieve variatie gemaakt op de traditionele dorpshuizen. Hiervoor hebben we eerst grondig veldonderzoek en sociologisch onderzoek gedaan en vervolgens gekeken naar wat de mensen echt nodig hebben. De uitdaging was om de woningen zodanig te ontwerpen dat ze flexibel zijn, dat ze aangepast kunnen worden aan verschillende soorten gezinssamenstellingen. Sommige gezinnen hebben bijvoorbeeld ook grootouders of andere familieleden in huis. Een andere uitdaging was de woningen rolstoeltoegankelijk maken, omdat veel mensen blijvend gehandicapt zijn geraakt door de ramp. Daarnaast moeten de woningen op verschillende soorten grond gebouwd kunnen worden.”

Het ontwerp is geschikt om op lange termijn in te wonen. Hena Micoogullari van Alphen: “Er zijn andere soort post-aardbeving-huizen gebouwd, maar die zijn vaak voor een korte periode tot maximaal vijf jaar. In onze woning kunnen de mensen blijven.” Ook is het ontwerp mogelijk aan te passen aan andere locaties of ander soort natuurrampen in de toekomst. “We gaan uit van een kern-unit met elektriciteit en water, dat zijn de belangrijkste voorzieningen die mensen na een natuurramp missen.”

Team, prototype en productie

Het Architectural Recovery Team is ontstaan op initiatief van de TU Delft-masterstudenten Leyla van der Waarde, Meriç Kessaf en docent Job Schroën. Zij spraken lokale overheden en inwoners in de zwaarst getroffen regio Antakya, deden onderzoek en organiseerden ontwerpsessies.

Met de lokale overheid is overeengekomen dat dit voorjaar een prototype wordt gebouwd in een getroffen dorp in Antakya. Een Turkse familie zal er twee maanden in wonen om het prototype te testen en verbeteringen aan te dragen. Vanaf mei zal een lokale fabriek de prefab woningen in productie nemen.

Crowdfunding

Er loopt nog steeds een crowdfundingscampagne die moet zorgen voor de benodigde financiën. “We hebben voor het bouwen van een prototype en het beschikbaar stellen ervan voor 1 gezin in Turkije zo’n 40.000 euro nodig. Daarom doen we graag een beroep op eenieder die ons project een warm hart toedraagt”, aldus Meriç Kessaf.
Kijk voor meer informatie over het project en een donatie op de website van ART

Vrijwillig studenteninitiatief

De stichting Architectural Recovery Team (ART) is opgericht aan de Technische Universiteit Delft en gestart als een vrijwillig studenteninitiatief, gericht op het architectonisch herstel van getroffen gebieden na aardbevingsrampen. Zij streeft ernaar door aardbevingen getroffen gemeenschappen te versterken door middel van gezamenlijke innovatie en het bieden van veilige en duurzame huisvestingsoplossingen.
Het Architectural Recovery Team is divers samengesteld en werkt met professoren, architecten, civiel ingenieurs en studenten uit verschillende disciplines. De stichting is opgesplitst in subteams die zich richten op gebieden die zijn getroffen door recente aardbevingen. Deze teams werken aan verschillende projecten en benaderingen met respect voor politieke en culturele aspecten.

Humanitaire architectuur

Nadat ze getuige waren geweest van de verwoestende gevolgen van natuurrampen, werden de oprichters van het Architectural Recovery Team, Meric Kessaf, Leyla van der Waarde en Meriam Sehimi, geïnspireerd om actie te ondernemen. Hun gedeelde passie voor humanitaire architectuur bracht hen ertoe een initiatief op te zetten dat zich toelegde op het vinden van dringende oplossingen voor humanitaire hulp op lange termijn in de nasleep van natuurrampen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten