Voor het eerst in jaren brengt het Vlaamse onderwijs goed nieuws. Uit de jaarlijkse IDP-toetsen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen blijkt een opmerkelijke stijging in de prestaties van leerlingen in het zesde leerjaar. Nederlands, Wiskunde, Wetenschappen & Techniek en Mens & Maatschappij tonen allemaal positieve ontwikkelingen, aldus Kristof De Witte en Letizia Gambi, onderzoekers van de KU Leuven.
De resultaten wijzen op een verbetering in vergelijking met 2022, waarbij bijna alle leergebieden een opwaartse trend vertonen. Bij begrijpend lezen is de leervertraging bijvoorbeeld gedaald van dertien maanden in 2022 naar acht maanden in 2023. Ook op andere gebieden, zoals ‘afronden, schatten en schattend rekenen’ en ’techniek’, zijn positieve verschuivingen te zien.
Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, benadrukt dat deze resultaten bemoedigend zijn. Hij erkent de inzet van schoolteams en pedagogische begeleiding, vooral in moeilijke periodes zoals de coronacrisis en het lerarentekort.
Ook onderwijseconoom Kristof De Witte wijst op de uitdagende omstandigheden waarin het onderwijs heeft moeten opereren, zoals de covid-19 pandemie en lerarentekorten. Hij benadrukt echter dat de aandacht voor interventies nu al vruchten lijkt af te werpen, met name in de groeiende consensus dat het onderwijs haar oude glans moet herwinnen.
Opvallend is dat de sociaal-economische status van leerlingen minder invloed lijkt te hebben op de resultaten. De onderzoekers constateren dat het opleidingsniveau van de moeder niet langer bepalend is voor begrijpend lezen. Hoewel het niet spreken van Nederlands thuis nog steeds van invloed is, is ook dit effect verminderd.
De resultaten worden gezien als een aanmoediging voor leraren om op de ingeslagen weg naar betere resultaten voort te gaan.