Vlaams onderwijs gaat erop vooruit voor zowel Nederlands, Wiskunde als Wetenschappen
Afbeelding van Giovanna Cornelio via Pixabay

Voor het eerst in jaren brengt het Vlaamse onderwijs goed nieuws. Uit de jaarlijkse IDP-toetsen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen blijkt een opmerkelijke stijging in de prestaties van leerlingen in het zesde leerjaar. Nederlands, Wiskunde, Wetenschappen & Techniek en Mens & Maatschappij tonen allemaal positieve ontwikkelingen, aldus Kristof De Witte en Letizia Gambi, onderzoekers van de KU Leuven.

De resultaten wijzen op een verbetering in vergelijking met 2022, waarbij bijna alle leergebieden een opwaartse trend vertonen. Bij begrijpend lezen is de leervertraging bijvoorbeeld gedaald van dertien maanden in 2022 naar acht maanden in 2023. Ook op andere gebieden, zoals ‘afronden, schatten en schattend rekenen’ en ’techniek’, zijn positieve verschuivingen te zien.

Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, benadrukt dat deze resultaten bemoedigend zijn. Hij erkent de inzet van schoolteams en pedagogische begeleiding, vooral in moeilijke periodes zoals de coronacrisis en het lerarentekort.

Ook onderwijseconoom Kristof De Witte wijst op de uitdagende omstandigheden waarin het onderwijs heeft moeten opereren, zoals de covid-19 pandemie en lerarentekorten. Hij benadrukt echter dat de aandacht voor interventies nu al vruchten lijkt af te werpen, met name in de groeiende consensus dat het onderwijs haar oude glans moet herwinnen.

Opvallend is dat de sociaal-economische status van leerlingen minder invloed lijkt te hebben op de resultaten. De onderzoekers constateren dat het opleidingsniveau van de moeder niet langer bepalend is voor begrijpend lezen. Hoewel het niet spreken van Nederlands thuis nog steeds van invloed is, is ook dit effect verminderd.

De resultaten worden gezien als een aanmoediging voor leraren om op de ingeslagen weg naar betere resultaten voort te gaan.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten