Lieke in India: Ayurveda
auteur: Lieke Hulshof

Allereerst, lieve lezer: ik wens je een heel goed 2024. En dan nu de column.

Karan en ik zitten buiten tegen het huis geleund. Een houten bankje vol geschiedenis onder ons. Het diende als plank voor de bloem, rijst en olie. Karans moeder en grootmoeder hebben er goed gebruik van gemaakt, is te zien aan de littekens. Misschien is het wel honderd jaar oud. De zon schijnt fel, ook in de winterdagen. Hier kennen we geen aarzelend zonnetje. Hier is ze altijd vurig. We maken plannen voor het jaar 2024. Een mok thee erbij. Onze homestay komt online te staan. We hebben flyers gemaakt die we in Rishikesh gaan uitdelen. Ja, het belooft wat.

Rishikesh is een yoga- en meditatieoord aan de Ganges, vier uur rijden bij ons vandaan. Jaarlijks bezoeken vele reizigers, internationaal en nationaal, de plaats om een vleugje cultuur op te snuiven. Volgens Uttarakhand Tourism bureau waren er in 2021 zo’n 292.000 bezoekers. India speelt niet met de kleine getalletjes, ook niet tijdens COVID. De toeristen verblijven in een ashram, een hotel, een hostel of een AirBnb. In de ashrams wordt gemediteerd, yoga gedaan en eenvoudig geleefd. Bezoekers krijgen les over de wijsheden en rituelen die India al eeuwenlang maken tot wat het is. Het gaat over de gezondheid van onze ziel, lichaam en geest, en over Ayurveda.

Ayurveda is een verzameling van gebruiken die de gezondheid van je lichaam versterken. En dat gaat anders dan in Europa, waar je de fiets pakt of naar de gym stapt, en olie en koolhydraten vermindert. Nee, hier is olie goed voor huid en haar, en koolhydraten prima. Wees maar een beetje stevig. En wil je wat beweging? Ga lekker strekken op een matje. Ayurveda is een leefstijl met yoga, meditatie en dieet, maar verwijst ook naar de kennis van natuurlijke medicijnen. De kracht en werking van natuurlijke medicijnen is algemeen erkend onder de Indiase bevolking. Het is heel gebruikelijk om naar een homeopaat te gaan, alsook gebruik te maken van reguliere geneeswijzen, afhankelijk waar de situatie om vraagt. Karans moeder (Kusum) gaat bijvoorbeeld naar een dokter en naar een homeopaat voor verschillende kwalen. Wordt het allemaal gedekt door de zorgverzekering? Tot nu toe ken ik niet zoveel mensen met een zorgverzekering hier, dus ik zou het niet weten.

Het gaf me een nieuw perspectief, toen ik op een hete dag diarree kreeg en Kusum zei: “Je hebt denk ik teveel mango gegeten, en dat maakt hitte in je buik.” Ik wist niks van heet of koud voedsel – niet op die manier. In Ayurveda heeft ‘heet of koud voedsel’ niets met temperatuur te maken, maar of eten een koelend of een verhittend effect heeft binnen in het lichaam tijdens de vertering. Koud voedsel koelt je maag, en is bijvoorbeeld: groene thee, sla, tomaat, bananen, watermeloen, zuivel en soya. Heet voedsel warmt je maag op, en geeft hitte af. Zoals groenten, ijs, munt, amandel, gember, cashew, appel, mango en kruidnagel. “Wil je graag mango eten in de zomer? Week de mango dan enkele uren in koud water. Dat helpt.” raadt Kusum aan. En als je verkouden bent, kan het zijn dat je teveel koud voedsel eet. Mosterd(olie) en ajwain zaad zijn dan goed, omdat ze warmte afgeven. Pittig eten, knoflook, ui, maar ook allerlei wintergroenten zoals broccoli, spinazie, wortel, turnip en bonen zijn geschikt voor het koude seizoen. Moeder natuur is dus zo gek nog niet, want vaak groeit ze juist die dingen in het seizoen dat we het het meeste nodig hebben. Een mooie reden om seizoensgebonden te eten. En dat gezegd hebbende, is het nu tijd om een thali te lunchen: een bord met rijst, roti, groenten, linzen en pikkel. In veel eettentjes verkrijgbaar voor 1 euro.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten