Tien cruciale technologieën die nodig zijn voor toekomstige banen en inkomsten krijgen voorrang
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto NWO

Bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en het kabinet gaan voorrang geven aan tien strategische technologieën. Die zijn nodig voor de Nederlandse banen en inkomsten voor de toekomst, het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en onze nationale veiligheid. Zo kan Nederland meedoen aan de razendsnelle technologische ontwikkelingen waarin andere landen binnen en buiten Europa fors en gericht investeren. Dit staat in de ‘Nationale Technologiestrategie’ waarmee de ministerraad op voorstel van minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat akkoord is gegaan.

Ondernemers, onderzoekers en overheid hebben gezamenlijk op een rij gezet voor welke technologieën en markten de grootste kansen voor Nederland liggen. Door in die technologieën te investeren, wordt het (toekomstig) verdienvermogen versterkt, worden ongewenste afhankelijkheden en maatschappelijke uitdagingen aangepakt en is technologisch leiderschap haalbaar, luidt de opvatting van het kabinet.

De ambities voor deze tien technologieën zijn afzonderlijk uitgewerkt inclusief een doelstelling welke positie Nederland in 2035 moet hebben bereikt, zoals wereldwijd toonaangevend zijn met het ontwikkelen en produceren van geïntegreerde fotonica of in de EU-kopgroep zijn qua fabricage en commercialisatie van quantumtechnologie. De tien technologieën waarin Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen de komende jaren de meeste kansen kunnen gaan benutten zijn:

1) optica en geïntegreerde fotonica
2) quantum
3) groene chemische productieprocessen
4) biotechnologie gericht op moleculen en cellen
5) beeldvormingstechnologie
6) (opto)mechatronica (industriële systemen/machines en apparaten)
7) kunstmatige intelligentie (AI) en data
8) energiematerialen
9) halfgeleiders
10) cybersecurity

Voorhoedepositie

Minister Micky Adriaansens licht toe: “We moeten keuzes maken, omdat we steeds vaker worden geconfronteerd met allerlei schaarstes op het gebied van energie, grondstoffen/halfproducten, personeel en ruimte. Andere landen zetten bovendien ook strategisch in op innovatieve technologieën. Nederland heeft met een sterke kenniseconomie als handels- en innovatieland een voorhoedepositie. Met deze strategie en gerichte investeringen kunnen we dat ook in de toekomst blijven. Dat is van groot belang voor een leefbaar en veilig Nederland, maar ook omdat we eerst moeten verdienen om te kunnen verdelen.”

Sleuteltechnologieën

Sleuteltechnologieën zijn technologiegebieden waar Nederland een sterke wetenschappelijke positie heeft en waarin de komende jaren grote maatschappelijke en economische impact wordt verwacht. Deze technologieën zijn breed toepasbaar in (toekomstige) innovaties en sectoren. Ze zijn onderdeel van het missiegedreven innovatiebeleid van het kabinet en spelen een belangrijke rol in de zogenoemde Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA’s) en het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) waarbinnen bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en andere organisaties gezamenlijk jaarlijks 5,7 miljard euro inzetten op innovatie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten