Schonere schepen krijgen korting in Vlaamse havens
Bron: IPS - Afbeelding van Freddy via Pixabay

Schonere binnenschepen krijgen korting in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Hoe meer milieu-inspanningen, hoe hoger de korting.

De Port of Antwerp-Bruges werkt daarvoor samen met de Stichting Green Award. Die quoteert de schepen op inspanningen die verder gaan dan de wettelijke vereisten op het vlak van veiligheid en milieu.

Schepen die bij die audit een goede score halen, krijgen in Port of Antwerp-Bruges automatisch korting op de havenrechten. Het label “Goud” levert 10 procent korting op, “Platina” zelfs 15 procent. Op dit moment hebben al meer dan 150 binnenschepen die de havens aandoen een van beide labels.

Transparantie

Voor de binnenschippers vermijdt het systeem een hoop papierwerk: een label biedt drie jaar een duidelijke en transparante score. Zo hoeven ze niet in elke haven opnieuw hun inspanningen te bewijzen en dat scheelt een hoop papierwerk.

Ook voor de havens biedt de certificering zekerheid, zegt havenschepen van de stad Antwerpen en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Port of Antwerp-Bruges Annick De Ridder.

“De samenwerking met Green Award maakt het mogelijk om de duurzaamheidsinspanningen die binnenvaartondernemers leveren transparant in kaart te brengen”, zegt De Ridder. “Als haven zetten we vol in op verduurzaming en daarom zorgen we voor de nodige ‘nudging’.”

01 februari 2024 – 14:34

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten