Lieke in India: Ramana’s tuin
auteur: Lieke Hulshof

Karan loopt voor me uit door de smalle straatjes, een pakketje flyers in zijn hand. Hier en daar lopen we een café binnen voor een praatje, en om de flyers voor Adara te verspreiden. Want onze homestay is open en boekbaar. En dat goede nieuws mag verspreid worden, zeker in Rishikesh, een toeristisch mekka. Hier vind je yogascholen, muurschilderingen over peace & happiness, vervallen panden naast luxehotels, veganistische restaurants, hostels, goede koffie met kaneelbroodjes en koeien natuurlijk.

We stoppen bij een eettentje. Het is meer een kleine kamer met een aantal lage banken om op te zitten. We zijn hier weleens eerder geweest. Het wordt gerund door een vriendelijke, bescheiden Indiase man die in het kleine kleine keukentje naast de kleine kamer, de meest heerlijke smoothies, falafel en wraps maakt. Bij de ingang staat een oudere blanke vrouw met lang blond haar. Ze heeft de managementrol even overgenomen van de Indiase eigenaar. En ja, we mogen wat flyers neerleggen. We wisselen wat uit over ons project. Ze is Amerikaanse maar komt al jaren naar Rishikesh. Met name is ze gehecht aan het kinderhuis Ramana’s Garden waar ze als vrijwilliger werkt. Daar heb ik al eens over gehoord, en ik ben nieuwsgierig. Ze vertelt ons de weg en dat we naar Krishna moeten vragen.

Tussen het walhalla van gebouwen vinden we het bord van Ramana’s Garden. Een man gaat ons voor naar een pad achterom. Eenmaal aangekomen, vinden we een groentetuin vol broccoli en een mozaïek aan kleine gebouwen. De baksteen is creatief belegd met allerlei ronde stenen en stukken marmer. Een bijzonder gezicht. De watertanks zijn beschilderd met zeemeerminnen. We vragen naar Krishna. Een jonge vrouw komt van achter de tuin naar voren gelopen. Ze begroet ons warm en introduceert zichzelf. Ik ben direct verkocht door haar openhartige energie. “Ik ben de accountant van Ramana’s Garden. Ik ben hier zelf opgegroeid,” zegt Krishna. Karan en ik kijken verrast, en ze vertelt verder. “Ik ben zo dankbaar voor de plek en de mensen die me een thuis hebben gegeven. Ik ben daarom heel graag dienstbaar aan dit project en kom hier veel om te helpen. Net zoals veel andere kinderen die hier zijn opgegroeid.” Enkele van hen komen we tegen terwijl ze ons een rondleiding geeft. Allen zijn ze vriendelijk en spreken vloeiend in Engels.

“Dit is een tuin voor kinderen, en de kinderen zijn de zaden. Nu ben ik uitgebloeid tot een bloem,” zegt Krishna trots. Ze heeft psychologie gestudeerd in Delhi en runt nu haar eigen praktijk in Rishikesh, waar ze alternatieve healing geeft. “En een maand geleden ben ik getrouwd,” lacht ze blij. Het liefst spendeert ze tijd met de kinderen van Ramana’s Garden. Ze organiseert creatieve projecten, meditatie en yoga. Haar ogen sprankelen terwijl ze al onze vragen beantwoordt. Je kunt voelen dat ze met veel verschillende mensen van verschillende achtergronden in aanraking is geweest. “We werken met lokale leerkrachten en met vrijwilligers. Er komen vaak internationale mensen en groepen die het project willen steunen.” Dertig jaar geleden is de organisatie opgezet door een Amerikaanse vrouw die nog steeds betrokken is. Ramana’s Garden is een thuis voor zo’n 70 kinderen die wees zijn of geen veilige thuis hebben. Meer dan 200 buurtkinderen krijgen dagelijks reguliere school ter voorbereiding op hogere educatie. Krishna vertelt ook over de uitdagingen, en dat corruptie de weg naar succes lijkt, ook voor een stichting. Door trouw te blijven en niet mee te gaan in de corruptie, missen ze soms kansen op uitbreiding en ontwikkeling. “Maar we blijven doorgaan. En jullie kunnen hetzelfde doen met jullie project,” vertelt ze ons. We lachen, dankbaar dat we elkaar ontmoet hebben. Karan en ik zijn ondergedompeld met inspiratie. En Krishna – zij is een bloem. Een bloeiend voorbeeld voor een nieuwe generatie kinderen in Ramana’s tuin.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten