Europese stroom in één jaar 20 procent groener
Bron: IPS

Een nooit eerder geziene daling van het Europese gas- en steenkoolverbruik vorig jaar heeft de uitstoot van de energiesector met bijna een vijfde doen dalen. Wind en zon tekenen recordcijfers op.

Cijfers van de Europese denktank Ember wijzen op een “historische” daling van het gebruik van fossiele brandstoffen door de Europese energiesector. Het steenkoolverbruik tuimelde met 26 procent omlaag tot 333 terawattuur – een dieptepunt. Steenkool is nog maar goed voor 12 procent van de Europese energiemix.

Het gebruik van aardgas voor de stroomproductie daalde met 15 procent, de vierde daling op rij en de grootste sinds minstens 1990.

Samen zijn fossiele brandstoffen nu nog goed voor minder dan een derde van de Europese stroomproductie, stelt Ember.

Het contrast met de snelle opmars van hernieuwbare energie is groot. Zon en wind zijn samen goed voor 27 procent van de Europese stroomproductie, met waterkracht erbij is dat 44 procent.

Windenergie op zichzelf was vorig jaar goed voor 18 procent van de Europese stroomproductie, of 475 terawattuur, zonne-energie genereerde 9 procent of 246 terawattuur.

Monumentale verschuiving

“De Europese stroomproductie zit middenin een monumentale verschuiving”, zegt Sarah Brown, programmadirecteur bij Ember. “Fossiele brandstoffen spelen minder een rol dan ooit, en een systeem met wind- en zonne-energie als ruggengraat komt stilaan in zicht.”

Ze wijst erop dat de energiecrisis en de Russische invasie van Oekraïne niet hebben geleid tot een heropleving van steenkool en gas. “Verre van zelfs. Steenkool nadert zijn einde, en naarmate wind en zon blijven groeien, zal gas de volgende in lijn naar de uitgang zijn. Maar het is geen moment om op de lauweren te rusten. De EU heeft een sterkere focus nodig op de snelle ontwikkeling van wind en zon en een flexibeler stroomnet om een fossielvrij systeem te kunnen creëren.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten