Transparantie over de inzet van ruim 600 sensoren die grote hoeveelheid data opleveren
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto provincie Noord-Brabant

Vijfentwintig sensoren langs de N69 bij Valkenswaard die automobilisten waarschuwen voor overstekend wild, een luchtmeetstation bij het vliegveld in Woensdrecht dat luchtkwaliteit scherp in de gaten houdt en enkele lussen in de Gestelseweg in Den Bosch die voor de verkeersveiligheid het weggebruik in de gaten houden. Ze staan samen met ruim 600 andere meetpunten in het zogeheten Brabantse Sensorenregister. De provincie Noord-Brabant brengt als eerste openbare meetpunten in kaart. De sensoren leveren een grote hoeveelheid data op. De provincie wil daar transparant mee omgaan.

Meetpunten zijn nodig voor het meten van o.m. luchtkwaliteit, temperatuur, geluidsniveaus, verkeersstromen en grondwaterstanden. Met de openbare database geeft de provincie Noord-Brabant inzicht in het grote aantal sensoren dat ze gebruikt. “We willen dat iedereen kan zien welke sensoren er worden ingezet, op welke plekken en met welk doel”, zegt gedeputeerde Saskia Boelema “Dit is een schat aan informatie die ons kan helpen met de verbetering van de leefbaarheid in Brabant. Niet alleen door meteen iets te doen met bijvoorbeeld de informatie van lussen in de weg voor een betere doorstroming van verkeer. Maar ook door de data te gebruiken bij het nemen van maatregelen en het opstellen van nieuw beleid.”

Plan van Aanpak

“We hebben een Plan van Aanpak Sensorregistratie opgesteld, waaruit het register is voortgekomen”, zegt projectleider Ramon Groote. “In het register lichten we elk meetpunt toe. We geven niet alleen aan waarvoor het bedoeld is, maar bijvoorbeeld ook of persoonsgegevens worden verwerkt, wat de wettelijke basis voor de sensor is en de aard (tijdelijk of vast)”.

Met ruim 600 meetpunten is het Brabantse register nog niet compleet. In de provincie zijn veel meer meetpunten voor publieke taken, zeker als die van partners worden meegerekend. Provinciebestuurder Saskia Boelema: “Het register geeft nu al een mooi overzicht. We hopen binnen enkele jaren tot een nog completer overzicht van publieke meetpunten in de provincie te komen. Deelname van gemeenten, waterschappen, andere overheden en mogelijk zelfs private partijen zou de kaart nog completer maken.”

Achtergrond sensoren

Sensoren worden door de provincie Noord-Brabant ingezet als ze waarde hebben voor een maatschappelijke taak. Als sensoren geen meerwaarde meer hebben op basis van technische, juridische en ethische afwegingen, worden ze gedeactiveerd of verwijderd.

BrabantStad, Kadaster en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken namen in 2020 voor het eerst het initiatief voor een landelijk sensorenregister (SenRnet). Omdat doorontwikkeling en aansluitvoorwaarden uitbleven, besloten de provincies Noord-Brabant en Utrecht in 2022 een register te laten ontwikkelen. Zo voldoen de overheden toch aan de wens om transparant te zijn over de inzet van sensoren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten