Endometriose opsporen met speekseltest

Vrouwen met zware menstruatiepijn kunnen binnenkort met een speekseltest controleren of ze endometriose hebben.

Deze nieuwe speekseltest, ontwikkeld door het Franse bedrijf Ziwig, belooft een doorbraak te zijn in de diagnose van endometriose, een aandoening die 1 op de 10 vrouwen treft en vaak moeilijk op te sporen is. De test, die meer dan 95% zekerheid biedt bij vrouwen tussen 18 en 43 jaar met symptomen, kan binnenkort ook in België beschikbaar zijn. Zo meldt VRTNWS

Endometriose is een vaak pijnlijke aandoening waarbij weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, buiten de baarmoeder groeit. Dit weefsel kan zich op verschillende plekken in het lichaam nestelen, zoals op de eierstokken, de eileiders, de buitenkant van de baarmoeder, en de weefsels die de organen in de buikholte met elkaar verbinden.

Omdat dit weefsel reageert op de menstruatiecyclus net zoals het weefsel dat zich in de baarmoeder bevindt, kan het dikker worden, afbreken en bloeden met elke cyclus. Omdat het bloed en weefsel geen uitweg uit het lichaam hebben, kunnen ze interne ontstekingen, pijn, en soms littekenweefsel veroorzaken. Symptomen van endometriose kunnen variëren, maar omvatten vaak hevige menstruatiepijn, pijn tijdens of na seks, pijn bij het plassen of ontlasten tijdens menstruatieperiodes, en onvruchtbaarheid.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten