Revolutionaire bloedtest voor hersenkanker belooft hogere overlevingskansen

Experts hebben een baanbrekende bloedtest voor hersenkanker ontwikkeld die het diagnoseproces kan revolutioneren, de behandeling kan versnellen en de overlevingskansen aanzienlijk kan verbeteren. Deze wereldprimeur, ontwikkeld door chirurgen en wetenschappers van het Brain Tumour Research Centre of Excellence, verbonden aan Imperial College London en de Imperial College healthcare NHS trust, biedt hoop voor honderdduizenden mensen wereldwijd die jaarlijks door deze ziekte worden getroffen.

Hersentumoren, die meer kinderen en volwassenen onder de 40 in het VK doden dan enige andere kanker, zijn moeilijk te diagnosticeren. De nieuwe, goedkope ‘vloeibare biopsie’ kan zelfs de meest dodelijke hersentumoren vroegtijdig opsporen. Dit is vooral een doorbraak voor patiënten met tumoren op moeilijk bereikbare plaatsen, waarbij een snelle start van de behandeling cruciaal kan zijn.

De TriNetra-Glio bloedtest, gefinancierd door Datar Cancer Genetics, identificeert gliacellen die van de tumor zijn losgekomen en in het bloed circuleren, waarna deze onder een microscoop kunnen worden geïdentificeerd. Dit biedt een niet-invasieve, patiëntvriendelijke methode voor de vroege opsporing van hersentumoren, waarbij het risico en de noodzaak van invasieve chirurgische biopsieën worden vermeden.

Dr. Nelofer Syed, leider van het onderzoekscentrum, benadrukt het belang van deze ontwikkeling voor het verbeteren van patiëntenzorg, terwijl Kevin O’Neill, consultant neurochirurg, de test beschrijft als een echte diagnostische doorbraak die een gedetailleerde analyse van circulerende tumorecellen mogelijk maakt. Zo meldt The Guardian.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten