Techniek van oude Romeinen kan onze wijnbouw beschermen tegen klimaatopwarming

Oude Romeinse wijnbouwtechnieken bieden een duurzame oplossing voor hedendaagse klimaatuitdagingen in de wijnproductie. In een vernieuwend onderzoek belicht archeoloog Dimitri Van Limbergen hoe oude Romeinse wijnbouwtechnieken, zoals het ‘arbustumsysteem’ waarbij wijnranken aan bomen groeien, moderne wijnmakers kunnen helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Deze methode biedt een natuurlijke bescherming tegen hogere temperaturen en bevordert een vertraagd rijpingsproces, essentieel in regio’s die zwaar getroffen worden door klimaatverandering. Van Limbergen, verbonden aan de Universiteit Gent en werkzaam voor het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen, toont aan dat dit systeem van agrobosbouw niet alleen historisch waardevol is, maar ook praktische oplossingen biedt voor hedendaagse problemen, met een potentieel voor een duurzamere wijnproductie die zowel het milieu als de kwaliteit van wijn ten goede komt. Zo meldt VRTNWS.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten