Geen pijn meer van een prikje én zelf medicatie injecteren
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Erasmus MC

Binnenkort is er een handzaam apparaatje waarmee patiënten zelf – naaldloos – medicatie in de huid kunnen injecteren.

Dermatoloog Martijn van Doorn van het Erasmus MC en hoogleraar vloeistofdynamica David Fernandez Rivas van de TU Twente werken samen aan een handzaam apparaatje waarmee patiënten in de toekomst thuis – naaldloos – medicatie in de huid kunnen injecteren.

Het prototype van het elektronisch apparaatje dat de multidisciplinaire teams van David Fernandez Rivas en Martijn van Doorn ontwikkelen, lijkt qua uiterlijk op een oorthermometer. Het kan straks verschillende eigenschappen van de huid meten, zoals dikte en elasticiteit, om te bepalen met hoeveel kracht de medicatie moet worden ‘afgevuurd’. Ook berekent het welke dosis medicatie nodig is om het gewenste effect te hebben. Met het apparaatje kun je straks de toediening van medicatie beter personaliseren’, verwacht het tweetal.
Het duo is het eerste prototype nu verder aan het ontwikkelen en verfijnen. Er worden in wezen twee technieken aan elkaar gekoppeld: eerst wordt de techniek die de medicatie op de huid ‘afschiet’ verpakt in een handzaam apparaatje. En als tweede ontwikkelt Fernandez Rivas de sensor die de eigenschappen van de huid gaat scannen. Ze gaan de huid van mannen en vrouwen met verschillende leeftijden en van mensen met verschillende huidskleuren onderzoeken. “We weten bijvoorbeeld dat een donkere huid vaak iets stugger en dikker is dan een lichte huid.”

De prik van een mug

In het Erasmus MC staat op dit moment al de ‘Enerjet’, een groot apparaat waarmee volwassenen en sinds kort ook kinderen met sterk verdikte littekens naaldloos kunnen worden geïnjecteerd met medicatie. “Uit ons onderzoek van de afgelopen jaren blijkt dat patiënten de naaldloze injecties effectiever en veel minder pijnlijk vinden dan naaldinjecties. De overgrote meerderheid zou het dan ook aan andere patiënten aanbevelen’”, aldus Martijn van Doorn en David Fernandez Rivas. “Ongeveer 1 op de 3 mensen is daarnaast erg bang voor naalden”, weten ze.  “Vooral kinderen vinden een prik ontzettend vervelend en eng. Een mens krijgt gemiddeld 165 injecties in zijn leven! Een prikje met het apparaat dat we gaan ontwikkelen, zal naar verwachting nog minder pijnlijk zijn dan dat van de ‘Enerjet’. Het zal lijken op de prik van een mug.”

Geschikt voor verschillende patiëntengroepen

Het apparaatje wordt mede ontwikkeld door FlowBeams, een startup van de Universiteit Twente. Het zal – als het naar verwachting over vijf tot tien jaar op de markt komt – geschikt zijn voor verschillende patiëntengroepen. Mensen met diabetes bijvoorbeeld, die elke dag meerdere malen insuline moeten injecteren. Martijn van Doorn: “Maar je kunt ook denken aan patiënten met huidziekten als psoriasis of eczeem. Je kunt medicatie dan heel efficiënt en precies in de huid toedienen. Het zou smeren overbodig kunnen maken.”

Thuis injecteren

Als patiënten zelf thuis naaldloos kunnen gaan injecteren, kan dat veel ziekenhuisbezoeken gaan schelen. “In het Integraal Zorg Akkoord staat dat patiënten – als dat mogelijk is – thuis moeten worden behandeld, zodat we de ziekenhuiszorg toegankelijk houden”, zegt Martijn van Doorn. “Het geeft patiënten bovendien meer controle en regie over hun eigen behandeling.”

Minder vaccin nodig

De techniek leent zich niet alleen voor het toedienen van medicatie. David Fernandez Rivas: “Je kunt er bijvoorbeeld ook naaldloze allergietesten mee doen. En vaccinaties zetten. Het vaccin gaat niet in een spier maar net onder de huid. Je hebt dan naar schatting slechts een kwart van de gebruikelijke dosis nodig. Witte bloedlichaampjes in de huid ‘pikken’ het signaal van het vaccin namelijk beter op en activeren het immuunsysteem. Je hebt met deze techniek dus minder vaccin nodig, waardoor je kosten kunt besparen en mogelijk ook minder bijwerkingen zult krijgen.”
Van Doorn en Fernandez Rivas zien in de toekomst nog meer grote voordelen van hun uitvinding.  “Los van de puur medische toepassing is de techniek straks geschikt voor het zetten van medische tatoeages. Bijvoorbeeld voor het tatoeëren van een tepel na een borstreconstructie bij borstkanker.” Bovendien is naaldloos injecteren veilig en duurzaam. “Je hebt straks geen eindeloze hoeveelheden injectiespuiten meer nodig waar je je als behandelaar ook aan kunt prikken.”

Hoe werkt het?

Naaldloos injecteren bestaat al tientallen jaren. Vloeibare medicatie wordt niet via een holle naald in de huid, subcutis (onderhuids bindweefsel) of spier aangebracht, maar rechtstreeks onder hoge druk in de huid gespoten. Door de druk, bijvoorbeeld gegenereerd door een opgespannen veer, samengedrukt gas of laserenergie, wordt de vloeistof in een flinterdun straaltje van enkele nanometers dik met hoge snelheid op de huid afgevuurd. De huidcellen wijken onder de druk van het straaltje uiteen en de vloeistof komt net onder de huid terecht.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten