Veertig kilo kwijt in een half jaar én op weg naar een gezonder leven
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Erasmus MC

Een gezond gewicht is van levensbelang. Daarom komt het Erasmus MC met een bewezen effectief, online leefstijl-programma: U-diet. Hiermee kunnen mensen met overgewicht en diabetes type 2 onder professionele begeleiding afvallen en leren op gewicht te blijven. “Ik slik geen medicijnen meer voor mijn suiker, want die is nu goed”, aldus een van de deelnemers, Eric Zoeteman.

Het verbeteren van de leefstijl heeft niet alleen veel effect op de kwaliteit van leven van de mensen met overgewicht en diabetes type 2, maar ook op de zorgkosten. Dr. Kirsten Berk, diëtist en onderzoeker aan het Erasmus MC, werkte daarom zes jaar lang aan een wetenschappelijk leefstijlprogramma dat de strijd met overgewicht aangaat. 
Kirsten: “Het is getest op tweehonderd mensen met overgewicht en diabetes type 2. Zij zijn twee jaar lang door een diëtist begeleid en geholpen met het behalen van hun gezondheidsdoelen. De meeste deelnemers zijn goed afgevallen en na twee jaar nog steeds op gewicht. Zij voelden zich significant beter en hadden een derde minder insuline nodig. Bovendien raadt 95 procent van de deelnemers anderen aan het programma te gaan volgen. Iets waar we trots op zijn.”

Geen medicatie meer

De 56-jarige Eric Zoeteman uit Ridderkerk is een van die deelnemers. Hij woog 144 kilo en had diabetes type 2 toen hij aan U-diet begon. “Ik probeer al twaalf jaar af te vallen, maar het lukte gewoonweg niet. Ik leek alleen maar dikker te worden van alle diëten die ik probeerde.”
Toen zijn huidige diëtist hem aanraadde het U-diet programma te volgen, stond hij daarom niet meteen te springen. Maar na enige twijfel, besloot hij het toch te proberen. “Nu ben ik er wild enthousiast over. Mijn doel was om in een jaar tijd op de honderd kilo te komen, maar ik zit er na een half jaar al onder. En ik slik geen medicijnen meer voor mijn suiker, want die is nu goed. Dat geeft een kick om door te gaan.”

Helft volwassen Nederlanders te zwaar

In Nederland zijn overgewicht en obesitas een groot probleem. Zo is de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, zoals diabetes type 2, die de zorg veel geld kosten. Ruim 1 miljoen volwassenen in Nederland hebben diabetes type 2 en naar verwachting hebben nog eens 1 miljoen Nederlanders een voorfase van de ziekte.

Persoonlijke aanpak

Het U-diet programma, dat is ontwikkeld op basis van het onderzoek van diëtist Kirsten Berk, duurt een jaar. Deelnemers stellen persoonlijke doelen en worden via de U-diet app begeleid door erkende diëtisten. “Voor mensen met overgewicht en diabetes type 2 is het belangrijk om een goed gewicht te hebben. Het is essentieel voor hun bloedsuiker, cholesterol, bloeddruk én hun zelfvertrouwen’, legt Kirsten Berk uit. 
“De eerste drie maanden staan in het teken van afvallen op een verantwoorde manier. Dat is niet ‘one size fits all’, maar met keuze uit drie verschillende dieetprogramma’s, die wetenschappelijk bewezen zijn. Daarna bouwen we samen met de deelnemers aan een gezond eetpatroon dat zij op de lange termijn kunnen vasthouden, zodat zij op dat nieuwe, gezondere gewicht kunnen blijven. We besteden veel aandacht aan langdurige gedragsverandering, want afvallen is één, afgevallen blijven is een heel ander verhaal.”

App voor iedereen met overgewicht

Door mee te doen met U-diet en af te vallen, kunnen mensen met overgewicht veel gezondheidsproblemen voorkomen. Ze worden ingedeeld in groepen van twaalf, krijgen voedingsschema’s, recepten, challenges, motiverende berichten en ze kunnen met elkaar en de diëtist chatten.
De eerste drie maanden had Zoeteman het best moeilijk, geeft hij toe. “Ik at helemaal geen suikers meer. Nu heb ik er geen behoefte meer aan, toen wel. Het was echt een verslaving. Met verjaardagen is het nog steeds wel lastig, hoor. Je moet het uitleggen en je vooral focussen op de gezellige gesprekken en niet op al het lekkers dat er veelvuldig aanwezig is.”
Bij Zoeteman zijn niet alleen zijn eetgewoontes en smaak veranderd. Hij beweegt ook meer door het U-diet programma. “Ik ga lopend naar mijn werk en loop ‘s avonds na het eten een extra rondje met de hond. Ik dacht dat het mij energie zou kosten, maar ik heb er alleen maar meer energie door teruggekregen. Mijn vrouw doet trouwens ook mee. Ook haar gezondheid is vooruitgegaan.”

Kosten en vergoeding door de verzekering

Mensen die aan hun gewicht willen werken, kunnen zich aanmelden via de homepage van U-Diet. Het abonnement van een jaar kost 29,95 euro per maand. Er zijn ook kosten voor de diëtist, die maximaal 3 uur in rekening brengt. Zorgverzekeraars vergoeden vaak een deel of alles van deze laatste kosten. Een deel van de opbrengsten zal besteed worden aan verder onderzoek naar de effecten van voeding bij chronische ziekten door de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus MC.

Bewezen effectief product

U-diet is ontwikkeld met steun van Erasmus MC, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) en het Diabetes Fonds. “Het is fantastisch om te zien dat succesvol wetenschappelijk onderzoek naar een dieetprogramma heeft geleid tot het ontwikkelen van een bewezen effectief product, de U-diet app. En dat men nu zover is dat het online leefstijlprogramma echt beschikbaar komt voor mensen met overgewicht en diabetes type 2”, zegt Rens Vandeberg, hoofd Kennis en Innovatie bij het Diabetes Fonds. “Bij het Diabetes Fonds investeren we in dit soort innovaties om mensen met, of met een risico op, diabetes te helpen.”

Niet stoppen, maar doorgaan

Nu het eerste half jaar achter de rug is, heeft Zoeteman een nieuw doel voor ogen. “Mijn huisarts zegt dat ik met mijn lengte van een meter drieëntachtig een gezond gewicht heb als ik vijfentachtig kilo weeg. Dus dat gewicht probeer ik nu te bereiken.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Goed nieuws om mee te beginnen! Wel diep treurig dat de kosten van het online abonnement van 30 euro per maand niet door de verzekeraars vergoed worden, terwijl zij er baat bij hebben! Er zijn veel mensen met overgewicht die een kleine portemonnee hebben. Ik roep alle verzekeraars op de kosten van deze begeleiding te vergoeden!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten