Dertig landen gaan vliegroute voor trekvogels beter beschermen
Bron: IPS

Op een VN-top rond natuurbehoud zijn zo’n dertig landen overeengekomen om de doorgang van trekvogels over hun grondgebied te beschermen.

Op zaterdag hebben dertig landen op een VN-conferentie (COP14) over het Verdrag inzake de Bescherming van Migrerende Soorten (CMS), een initiatief aangenomen om de zogeheten Centraal-Aziatische Trekroute te beschermen.

Dat is één van de negen belangrijkste migratieroutes voor trekvogels ter wereld. Hoewel de kortste van de negen, bestrijkt de Centraal-Aziatische Trekroute een groot deel van Eurazië en loopt ze van Siberië aan de Noordelijke IJszee tot aan de Maldiven in de Indische Oceaan. Onderweg passeren de vogels prachtige maar onherbergzame landschappen zoals de machtige Himalaya, bevroren toendra’s en droge woestijnen, en de open wateren van de Indische Oceaan.

Migrerende soorten onder druk

Maar migrerende soorten staan wereldwijd onder druk, zo bleek vorige week uit een VN-rapport naar aanleiding van de top. 

Ook op de Centraal-Aziatische Trekroute vertonen de populaties van meer dan 240 soorten trekvogels een afname, en 48 vogelsoorten die de route gebruiken zijn met uitsterven bedreigd of bijna met uitsterven bedreigd.

Langsheen de route worden de vogels namelijk geconfronteerd met verlies van leefruimte of voedselbronnen en illegale jacht. Ook de snelle ontwikkeling van energie-infrastructuur, zoals de aanleg van hoogspanningskabels, vormen een bedreiging gezien de vele botsingen en elektrocuties van trekvogels.

Verschillende van deze trekvogels zijn ook cultureel belangrijk voor de lokale bevolking langsheen de route, die al eeuwenlang met hen samenleven. Dat is onder meer het geval voor de witte ooievaar in Oezbekistan, de zwarte kraanvogel in Bhutan en de steppearend in Kazachstan.

Natuurbehoud

Het voorstel werd ingediend door India en wordt gesteund door de ngo BirdLife International en dertig andere landen van Rusland en Afghanistan tot de Maldiven. De bedoeling is om de conserveringsstatus van bedreigde vogelpopulaties te herstellen en de ecologische connectie tussen de vogels en de flora op de trekroute te bevorderen.

“Het initiatief voor de Centraal-Aziatische Trekroute zal dienen als een platform voor capaciteitsopbouw, kennisdeling, onderzoek en coördinatie tussen alle landen op de route”, zegt Raghu Prasad, inspecteur-generaal bij het Indiase ministerie van Milieu. “Het zal de weg vrijmaken voor het behoud van de populaties van de meer dan zeshonderd soorten trekvogels die deze route gebruiken.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten