Kanker zet een mensenleven op zijn kop: ze krijgen ondersteuning van goed opgeleide vrijwilligers
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ‘De Eik’

Een team van goed opgeleide vrijwilligers gaat kankerpatiënten psychosociale ondersteuning bieden. Dit gebeurt in samenwerking met ‘De Eik’, het centrum dat zich al jaren inzet voor dezelfde doelgroep. “De medische zorg is in onze ziekenhuizen goed op orde, maar we willen graag meer bieden”, vertelt Mariëlle Leermakers, projectleider van het Maxima Oncologisch Centrum (MOC), onderdeel van het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven.

Drie jaar geleden kreeg Ton Beysens (75) te horen dat hij uitgezaaide longkanker had. “Hij herinnert zich dat moment als de dag van gisteren. “Het was een enorme schok waar ik op dat moment geen raad mee wist. Ik kreeg de uitslag en een behandelplan, ik maakte de nodige vervolgafspraken en stapte in mijn auto naar huis. Eenmaal thuis wist ik niet waar ik het moest zoeken. Niemand kon op dat moment al mijn heftige gevoelens opvangen, maar ik had het fijn gevonden als er in het ziekenhuis een plek was geweest waar ik even in alle rust het slechte nieuws had kunnen laten zakken en bij iemand een luisterend oor had gevonden.”
Aan precies deze behoefte gaat Máxima Medisch Centrum (MMC) in zowel de Veldhovense als de Eindhovense locatie vanaf april voldoen.

Verbinding tussen ziekenhuis en thuis

De diagnose kanker zet een mensenleven op z’n kop, weet internist-oncoloog Lieke Simkens als geen ander. “Als kankerpatiënt ben je vaak in het ziekenhuis voor afspraken. Het is fijn als daar een plek is waar je informeel wordt opgevangen, jezelf kunt zijn, raad kunt vragen en aanvullende informatie kunt krijgen.”  Lieke hoopt dat het ‘Inlooppunt Leven met en na kanker’ een verbinding gaat vormen tussen het ziekenhuis en thuis waar extra aandacht is voor mensen die dat nodig hebben. “Daarom ben ik blij dat er op korte termijn een team goed opgeleide vrijwilligers komt, dat in alle rust een luisterend oor kan bieden.”

“Vergeet hun naasten niet.”

“Het draait in het ziekenhuis in de eerste plaats om de patiënt, maar vergeet hun naasten niet”, zegt Angelique Brands, die als verpleegkundig specialist borstkanker weet hoe groot de impact van deze ziekte op familie en vrienden kan zijn. “Ook voor hen is het fijn als er een plek is waar ze hun ongerustheid kunnen uiten en vragen mogen stellen. Patiënten denken op den duur ‘ik wil niet zeuren’ of ‘ik zal mijn naasten er maar niet mee lastig vallen’. Die naasten denken op hun beurt vaak hetzelfde en ook voor hen kan het Inlooppunt van het MOC iets betekenen.”

“De koffie staat er altijd klaar.”

Lindy Wijnen, coördinator samenwerking ziekenhuizen vanuit De Eik, heeft ervaring met de psychosociale ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten. “In ‘De Eik’ kunnen mensen terecht voor een goed gesprek in een huiselijke sfeer. De koffie staat er altijd klaar. Bovendien is het een plek om lotgenoten te ontmoeten. De huiselijkheid die ‘De Eik’ kenmerkt willen we ook graag creëren in het Máxima Medisch Centrum.”

Vrijwilligers

De inlooppunten zijn op werkdagen open. “We streven naar twee vrijwilligers per dagdeel. We zoeken mensen die goed kunnen luisteren, empathisch zijn, stevig in hun schoenen staan en hun eigen grenzen goed kunnen bewaken”, aldus Lindy Wijnen.

“Richting geven aan het leven.”

De diagnose kanker kan je leven overhoop gooien. ‘De Eik’, geeft ruimte aan mensen in Eindhoven en omgeving die leven met, na en naast kanker. Door hen psychosociaal te ondersteunen en richting te geven aan het leven waarin kanker (over)heerst. ‘De Eik’ biedt een helpende hand in de omgang met kanker. En het biedt een plek buitenshuis waar de kanker even naar de achtergrond verdwijnt als die wens er is. Het draait bij ‘De Eik’ om ontmoeten, erkenning en herkenning, vitaliteit, informatieve verdieping en leren hoe te leven met en na kanker.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten