Huurprijzen omlaag en huurders beter beschermen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Mix via Pixabay

Een wetsvoorstel dat te hoge huren aan banden legt en de positie van de huurder beter beschermt. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is volgens de bewindsman nodig omdat steeds meer huurders meer dan 40 procent van hun inkomen kwijt zijn aan huur.

“Huren zijn zo hard gestegen dat ze voor mensen met een gewoon inkomen te vaak niet meer op te brengen zijn”, schrijft minister De Jonge. “Door de enorme schaarste kan de hoofdprijs worden gevraagd voor woningen die dat evident niet waard zijn. Dat brengt huurders in de knel, raakt de bestaanszekerheid van mensen. Huurders en woningzoekenden verdienen het dat de politiek consequent aan hun kant gaat staan. Daarom leggen we te hoge huren aan banden. En dat doen we op zo’n manier dat er voor bonafide verhuurders nog rendabel te verhuren is en dat nieuwbouw nog steeds aantrekkelijk blijft. Ook dat is in het belang van huurders, want in een betaalbare huurwoning die niet gebouwd kan worden kun je niet wonen”, aldus De Jonge.

Huur die past bij de kwaliteit van de woning

Het wetsvoorstel Betaalbare huur zorgt ervoor dat meer mensen een betaalbare huurwoning kunnen krijgen met een huurprijs die past bij de kwaliteit van de woning. Daarvoor wordt een puntenstelsel toegepast volgens het zogenaamde Woningwaarderingsstelsel (WWS) dat ook verplicht gaat gelden voor huurwoningen in het middensegment (tot en met 186 punten voor maximaal 1123 euro huur per maand). Dit stelsel gaat gelden voor nieuwe huurcontracten en wordt iedere vijf jaar geëvalueerd. “Als we niets doen betaalt ruim 40 procent van de huurders in het middensegment meer huur dan redelijk is op grond van de kwaliteit van de woning, loopt het aantal woningen dat na een bewonerswissel in de middenhuur terecht komt naar verwachting verder terug (dit worden dure huurwoningen) en blijven de prijzen bij een bewonerswissel fors stijgen.”, aldus de minister in zijn toelichting. Hij schat dat door de combinatie van regulering van de middenhuur en het dwingend maken van het WWS de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro omlaag gaat en er 113.000 huurwoningen bijkomen in het betaalbare segment.

Meer bescherming voor huurders

Door de krapte op de huurmarkt zitten huurders in een steeds kwetsbaardere positie waardoor ze vaak hun recht niet halen, motiveert de minister zijn wetsvoorstel. Daarmee wil hij ook de rechtspositie van huurders- zowel in de sociale als middenhuur – door het WWS verplicht stellen. Nu is het nog zo dat een huurder zelf naar de Huurcommissie moet om een maximale huurprijs af te dwingen. Dit biedt volgens de bewindsman onvoldoende soelaas. Want er is vastgesteld dat 50% van de private huurwoningen waar de huurprijsbescherming al voor geldt, in 2021 te duur werd verhuurd. Daarom krijgen huurders ruimere toegang tot de Huurcommissie en worden alle  verhuurders verplicht bij het aangaan van een nieuw huurcontract een puntentelling van de huurwoning te overleggen aan de huurder. Gemeenten gaan hierop toezicht houden en kunnen handhavend optreden. “Als het WWS niet dwingend wordt, blijven huurders kwetsbaar voor oneerlijke praktijken, kunnen verhuurders ongestraft het risico nemen om ongeacht de kwaliteit van de woning elke huurprijs te vragen die ze willen en kan door gemeenten niet worden opgetreden tegen te hoge huren”, zo verklaart de minister zijn wetsvoorstel.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten