De leden van de Afrikaanse Unie zijn overeengekomen om de handel in ezelshuiden te verbieden. Ezels werden massaal geslacht omdat hun huiden waardevol zouden zijn voor de traditionele Chinese geneeskunde.
Afgelopen zondag, op het einde van de top van de Afrikaanse Unie in Ethiopië, keurden 55 Afrikaanse staatshoofden het verbod goed,
Donkey Sanctuary, een internationale liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren, spreekt van een belangrijke mijlpaal. “Deze overeenkomst zal helpen om de 33 miljoen ezels op het continent te beschermen tegen diefstal, handel en slacht, en zal ook tienduizenden gemeenschappen in Afrika beschermen die afhankelijk zijn van ezels voor hun welzijn en levensonderhoud”, aldus de ngo in een reactie.
In de afgelopen tien jaar is de ezelpopulatie in Afrika namelijk gedecimeerd als gevolg van de vraag naar ezelshuiden vanuit China. Net voor de top publiceerde Donkey Sanctuary een onderzoek waaruit bleek dat elk jaar minstens 5,9 miljoen ezels geslacht worden voor hun huiden om te voldoen aan de vraag naar een traditioneel Chinees geneesmiddel.
Chinees medicijn
In Afrika, maar ook in Zuid-Amerika, merkten dierenrechtenorganisaties sinds 2014 een opvallende afname van het aantal ezels, dieren die nochtans voor miljoenen kleinschalige boeren zeer belangrijk zijn.
Uit onderzoek bleek dat ze op grote schaal werden afgemaakt vanwege hun huid. De ezelshuid bevat een soort gel dat onmisbaar is voor de productie van een Chinees traditioneel medicijn, ejiao. Het middel zou onder meer goed zijn voor de potentie en vruchtbaarheid.
Daardoor was het aantal ezels in China gedaald van 11 miljoen in 1990 tot 6 miljoen in 2014, volgens eerder onderzoek van Donkey Sanctuary.
Chinese bedrijven zijn toen koortsachtig op zoek gegaan naar andere aanvoerbronnen, die vonden ze voornamelijk in Afrika, maar ook in landen als Colombia en Brazilië.
Ook dat laatste land zal naar verwachting nog dit jaar wetgeving goedkeuren om de slacht van ezels te verbieden. Volgens waarnemers zal de verminderde aanvoer vanuit Afrika en Brazilië de ejiao-industrie grondig verstoren.