Ook in oude beschavingen werden kinderen met Down graag gezien
Bron: IPS - Afbeelding van SP3CialStock via Pixabay

Kleurige kralen en andere grafgiften tonen dat ze werden gewaardeerd als leden van hun samenleving.

Uit dna-onderzoek op tienduizend oude menselijke overblijfselen blijkt dat het Downsyndroom ook al voorkwam in vroege beschavingen. Uit de resten blijkt dat kinderen met deze genetische aandoening vroeger een zeer korte levensduur hadden. Opvallend: kleurige kralen en andere grafgiften tonen dat ze werden gewaardeerd als leden van hun samenleving.

De onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig (Duitsland) vonden tussen de overblijfselen van soms wel tienduizend jaren oud, ook resten van zes kinderen met het syndroom van Down. Een ongewoon hoog aantal dna-sequenties van chromosoom 21 konden ze enkel verklaren door een extra kopie van chromosoom 21. Vandaag weten we dat zo’n derde chromosoom Down veroorzaakt.

Verzorgd en gewaardeerd

Het onderzoeksteam identificeerde de overblijfselen van zes jonge kinderen met Down. Eén graf werd gevonden op een kerkhof in Finland met resten die dateren van de 17e tot 18e eeuw. De overige vijf waren veel ouder en dateren tussen 5000 en 2500 jaar voor onze tijdrekening. Ze werden gevonden op vindplaatsen in het huidige Griekenland, Bulgarije en Spanje.

In alle gevallen konden de onderzoekers een schat aan aanvullende informatie over de overblijfselen en de begrafenissen verkrijgen. Vooral de bijzondere objecten die samen met de kinderen werden begraven trokken hun aandacht: kleurige kralen, bronzen ringen en schelpen.

“De manier waarop deze kinderen begraven werden wijst erop dat er voor hen werd gezorgd en ze gewaardeerd werden in hun gemeenschappen”, zegt hoofdauteur van de studie Adam Rohrlach.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten