Hoe we drinkwater uit de lucht kunnen halen

Innovatieve hydropanelen en technologieën beloven schoon drinkwater te produceren door vocht uit de lucht te halen, zelfs in de droogste gebieden van de wereld.

In een tijd waarin water een steeds schaarser goed wordt, vooral in droogtegevoelige gebieden zoals Zuid-Nevada, bieden technologiebedrijven een sprankje hoop met innovatieve oplossingen die water direct uit de lucht halen. Cody Friesen, een expert van de Arizona State University, heeft een doorbraak bereikt met de ontwikkeling van een zonne-energie aangedreven hydropaneel dat in staat is om waterdamp uit de lucht te absorberen. Deze moderne draai aan een eeuwenoude techniek, die ooit begon met het “vangen” van mist in Peru, heeft nu geleid tot de oprichting van Friesen’s bedrijf, Source Global, dat in meer dan 50 landen actief is.

De technologie achter deze hydropanelen gebruikt zonlicht om ventilatoren aan te drijven die lucht aanzuigen, waaruit vervolgens water wordt gecondenseerd en drinkbaar gemaakt. Dit principe is niet alleen van toepassing op woestijnachtige locaties maar heeft ook het potentieel om in de toekomst op Mars water te produceren. Source Global staat niet alleen in hun streven naar wateroplossingen uit de lucht; diverse bedrijven wereldwijd werken aan soortgelijke technologieën, van waterdispensers die tot 10 liter water per dag produceren tot koffiemachines die zichzelf continu bijvullen met uit de lucht gewonnen water.

Deze vooruitgang, versterkt door kunstmatige intelligentie en machine learning, belooft de wateropbrengst aanzienlijk te verhogen, waardoor toegang tot schoon drinkwater gedemocratiseerd wordt voor afgelegen, landelijke gemeenschappen en gebieden getroffen door natuurrampen. Hoewel de daadwerkelijke effectiviteit afhankelijk is van weerpatronen en zonblootstelling, is de potentie van deze technologie, inclusief het mogelijk maken van leven op andere planeten, een inspirerende gedachte. Zo meldt de BBC.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten