Primeur in Vlaanderen: eerste coöperatief bos
Bron: IPS - Afbeelding van Kanenori via Pixabay

Dilbeek krijgt het eerste coöperatieve bos in Vlaanderen. Het grote verschil met andere initiatieven: wie een aandeel koopt, kan niet alleen actief meehelpen maar blijft ook wettelijk mede-eigenaar van het bos.

Wil je als particulier dat er meer bossen komen in Vlaanderen, dan kon je al giften doen aan projecten of natuurlijk zelf bosgrond aankopen. Het nieuwe concept biedt een beetje van beiden: geïnteresseerden kopen een of meerdere aandelen in de coöperatieve Meer Bos. Die zoekt met de ingezamelde middelen interessante gronden en bebost die.

Daar zit het grote verschil met bestaande bosprojecten die met giften werken, zegt Bert De Somviele van BOS+. “De coöperanten zijn meer dan de financiële motor van het verhaal, want zij worden – voor wie dat wil – ook actief betrokken bij de aanleg en het beheer van de nieuwe bossen. En de coöperanten blijven mede-eigenaar van de aangelegde bossen: ze zijn met andere woorden hun centen dus niet kwijt.”

Dilbeek

De primeur voor het eerste coöperatieve bos is voor de gemeente Dilbeek. Morgen (vrijdag) worden daar zevenhonderd inheemse bomen geplant. Het project krijgt de steun van zowel minister Demir, verantwoordelijk voor de Vlaamse bosuitbreiding, als minister Weyts, bevoegd voor de Vlaamse Rand.  

Geleidelijk zal de werking uitgebreid worden naar andere gemeentes in de Vlaamse Rand. Maar de ambities zijn groot: op termijn wil de coöperatieve in heel Vlaanderen actief worden, zegt initiatiefnemer Frederik Vandendriessche.

De lokale interactie is daarbij erg belangrijk: mensen investeren sneller in lokale projecten. En de bedoeling is ook de bossen open te stellen voor het publiek.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten