Eenmalige bestraling bij longkanker: hetzelfde effect, maar zonder extra bijwerkingen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Antoni van Leeuwenhoek

Efficiëntere longkankerbehandeling met één precisiebestraling in plaats van drie, zonder extra bijwerkingen.

De afdeling Radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) is met een nieuwe longkankerbehandeling begonnen: ‘single fraction stereotactische bestraling’. Met deze methode kan longkanker in een vroeg stadium worden behandeld door één keer heel precies te bestralen. Voorheen gebeurde dat meestal met 3 bestralingen. De behandeling met één bestralingsfractie geeft hetzelfde resultaat en geen extra bijwerkingen. Een ander voordeel is dat het voor patiënten minder intensief is omdat ze minder afspraken in het ziekenhuis hebben. De bestraling duurt ongeveer 35 minuten. De behandeling is niet voor alle longkankerpatiënten geschikt. Wel voor longkankerpatiënten waarbij de tumor aan de buitenkant van de long zit en niet te dicht bij het hart, de aderen, de slokdarm of de luchtpijp.

Steeds meer mensen krijgen de diagnose longkanker. In 2022 waren dit maar liefst 14.600 mensen. Vaak bevindt de kanker zich nog in een vroeg stadium, omdat dit steeds beter kan worden getest door vroege diagnostiek. Voor een deel van deze mensen is volgens het AVL de eenmalige bestraling een goede optie. Na deze behandeling is er een grote kans dat men geneest, ongeveer 90%. Vooral voor oudere patiënten is het handig omdat er minder gereisd hoeft te worden, er weinig bijwerkingen zijn, behalve wat vermoeidheid en soms tijdelijke pijn op de bestraalde plek.

De afdeling Radiotherapie van het AVL vindt het belangrijk om patiënten goed voor te lichten over de verschillende bestralingsschema’s. De voor- en nadelen van een bestralingsbehandeling moeten duidelijk zijn zodat een weloverwogen keuze gemaakt kan worden. In Nederland worden momenteel meer patiënten met vroeg stadium longkanker bestraald dan geopereerd.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten