Nederlandse luchthavens bij de eerste tien wereldwijd met het hoogste certificaat voor verduurzaming
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Amsterdam Airport Schiphol

Brancheorganisatie Airports Council International (ACI) heeft Amsterdam Airport Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport het hoogst haalbare niveau voor het verduurzamen van de luchthavens toegekend. De drie luchthavens van de Royal Schiphol Group behoren tot de eerste tien luchthavens wereldwijd die dit niveau halen. Belangrijk vereiste voor de erkenning door ACI is dat de luchthavens hun eigen CO2-uitstoot in 2022 met 90% of meer hebben teruggebracht ten opzichte van 2010.

ACI heeft een nieuw hoger niveau aan hun CO2 benchmark toegevoegd, level 5. Met deze benchmark maakt ACI inzichtelijk hoe en in welke mate luchthavens wereldwijd de CO2-uitstoot van hun eigen, grondgebonden activiteiten reduceren. De luchthavens die dit certificaat level 5 krijgen, hebben hun uitstoot  met 90% teruggebracht. Daarnaast werken de luchthavens actief samen met andere organisaties om de uitstoot van de hele luchtvaartsector en andere indirecte uitstoot zoals het verkeer van en naar de luchthavens naar netto nul te brengen.

Wilma van Dijk, directeur van Rotterdam The Hague Airport en lid van het Royal Schiphol Group managementteam, over de eervolle toekenning: “We blijven uitstoot verder omlaag brengen. Niet alleen op onze luchthavens, waar we deze erkenning voor krijgen, maar in de hele luchtvaartsector. Zo blijven we Nederland steeds duurzamer verbinden met de wereld.”

Denise Pronk, hoofd duurzaamheid bij Royal Schiphol Group: “We zitten niet stil en blijven toewerken naar uitstootvrije luchthavens in 2030. De elektrische vloot grondmateriaal van Schiphol en partners wordt steeds groter, we draaien volledig op stroom van Hollandse wind en de terminal en onze gebouwen gaan stapsgewijs steeds verder van het gas af. Tegelijkertijd blijven we ook werken aan verduurzaming van de luchtvaart.”

Toonaangevende wereldwijde norm

De Airport Carbon Accreditation is in 2009 door ACI gelanceerd en uitgegroeid tot een toonaangevende wereldwijde norm voor koolstofbeheer op luchthavens. Niveau 5 betekent dat luchthavens een netto nul-koolstofbalans moeten bereiken en blijk geven van een strategisch engagement voor het koolstofvrij maken van alle scopes (*) tegen 2050. Negen van de tien luchthavens die tot nu toe niveau 5 hebben bereikt, zijn Europees.
Het zijn:

1. Amsterdam Schiphol

2. Eindhoven

3. Rotterdam-Den Haag

4. Beja (Portugal)

5. Madeira

6. Ponta Delgada (Portugal)

7. Luchthaven Christchurch (Nieuw-Zeeland)

8. Göteborg Landvetter

9. Malmö

10. Toulon-Hyères (Frankrijk)

(*) Scopes
Duurzaam ondernemen begint met het berekenen van de CO2-footprint van een organisatie, product of dienst. Het Green House Gas Protocol heeft 3 scopes vastgesteld als de internationale standaard om broeikasgasemissies te kwantificeren.

Scope 1 heeft betrekking op de directe CO2-uitstoot, veroorzaakt door eigen bronnen binnen de organisatie. Het betreft dan de uitstoot door eigen gebouw-, vervoer- en productie-gerelateerde activiteiten. Denk hierbij aan:

  • Gasverbruik
  • Brandstofverbruik van alles wat lease of eigendom is
  • Koelvloeistoffen/ koudemiddelen (in kg’s)

Scope 2 omvat de indirecte uitstoot van CO2. Het zijn emissies die ontstaan door de opwekking van elektriciteit, warmte en koeling en stoom in installaties die niet tot de eigen onderneming behoren, maar die door de organisatie worden gebruikt.

  • Elektriciteitsverbruik
  • Brandstofverbruik ingehuurd vervoer
  • Stadswarmte

Scope 3 zijn emissies die ontstaan als gevolg van de activiteiten van de organisatie, maar die voortkomen uit bronnen die geen eigendom van de organisatie zijn en ook niet beheerd worden door de organisatie. Het betreft dan uitstoot waarop de organisatie geen directe invloed kan uitoefenen.

  • Uitstoot van het zakelijk vliegtuigverkeer
  • Uitstoot van het zakelijk verkeer met privé-vervoer
  • Uitstoot van productie of verbruik van goederen of halffabricaten

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten