Nieuwere behandeling van longkanker: met één korte behandeling is de tumor weg
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Isala-ziekenhuis

In het Overijsselse Isala-ziekenhuis (*) is sinds enige tijd een nieuwe behandeling van longkanker mogelijk: een CT- geleide thermale ablatie van een longtumor. Volgens interventieradioloog Fons Potters is deze behandeling een goed alternatief voor patiënten die geen operatie willen of kunnen ondergaan. “Het voordeel van deze behandeling ten opzichte van een chirurgische behandeling is dat de opnameduur korter is en het herstel veel sneller. Met één korte behandeling is de tumor weg. Bovendien is er minder kans op complicaties op de middellange- en lange termijn dan bij bestraling. Meestal is er ook geen algehele narcose nodig. De ingreep is minder belastend voor de patiënt.” Eind juli 2023 werd deze behandeling voor het eerst uitgevoerd bij een patiënt. Na een succesvolle ingreep, kon de patiënt de volgende dag al naar huis.

Thermale ablatie of radiofrequente ablatie (RFA) is een extra mogelijkheid van behandeling van longkanker, voordat gekozen wordt voor een behandeling met chemo- of hormoontherapie. Slechts een aantal ziekenhuizen kunnen RFA uitvoeren. Voor deze behandeling werken interventieradioloog, longarts en anesthesioloog nauw samen. Met hulp van een CT-scanner plaatst de interventieradioloog een naald in de tumor. Daarna wordt, afhankelijk van het soort, de tumor verhit of bevroren (cryo). Door de verhitting of bevriezing van de tumor gaat de tumor inclusief een marge eromheen dood.

Eén korte behandeling

Op basis van de huidige beschikbare wetenschappelijke data is deze oncologische behandeling volgens interventieradioloog Fons Potters gelijkwaardig aan een behandeling met radiotherapie.  Potters: “Maar naar de behandeling met radiotherapie bij longkanker zijn veel meer wetenschappelijk studies gedaan. De RFA- behandeling is nieuwer dan chirurgie en stereotactische radiotherapie, toch bestaat deze ook alweer zo’n 10 à 15 jaar. In Frankrijk wordt de behandeling op grote schaal toegepast voor primaire en secundaire longkanker (uitzaaiingen) en is deze het meest effectief gebleken voor tumoren tot 3 centimeter groot.”
Vervolgt: “In de literatuur is de effectiviteit van thermale ablaties bij afwijkingen tot 3 centimeter vergelijkbaar met die van radiotherapie. Er zijn tot op heden echter geen vergelijkende trials geweest.   Mijn persoonlijke ervaring (bij ongeveer 5 patiënten, waarvan 1 in Zwolle) is dat de behandeling effectief is en potentieel dus ook genezend. In de nabije toekomst zullen we moeten zoeken naar de juiste indicaties voor thermale ablaties bij longtumoren, zodat we dit op meer regelmatige basis kunnen uitvoeren.”

(*)
Isala is één ziekenhuisorganisatie met vijf locaties in Zwolle, Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde. Onder het motto ‘dichtbij als het kan, verder weg als het moet’ waarborgt Isala het aanbod van basis- en topzorg in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel. Samen met 26 andere topklinische ziekenhuizen maakt Isala deel uit van een samenwerkingsverband: de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten